A Stop Soros visszavonását követelik a civilek

2018. január 19., 15:08

Szerző:

Pénteken csendes demonstrációt tartott 22 civil szervezet, és követelik a Stop Soros törvénycsomag visszavonását. A résztvevők szerint ugyanis nem lehet listát készíteni a segítőkről, a demokráciában ilyen korlátozásnak nincs helye.  Szerintük a Stop Soros egy hosszú folyamatnak a kártékony lépése.

A Stop Soros ellen tiltakoznak a civilek.
Fotó: Biró Marianna

A civil szervezetek a legnagyobb problémaként nem is az “illegális migrációt” támogató kategóriát tartják - mivel az egyiküket sem érintené -, hanem azt, hogy az Orbán-kormány megfosztaná a külföldi forrást elfogadó szervezeteket a „közhasznú” státusztól.

Mint ismert, Pintér Sándor szerdán ismertette a „Stop Soros" fantázianevű akciótervet, avagy törvénycsomag-tervezetet.

A csomag három eleme:

  • Az illegális migrációban részt vevő, azt támogató szervezeteket adatszolgáltatásra köteleznék. A bíróságnál leadott adatokat egy folyamatosan ellenőrizhető, megtekinthető nyilvántartásba fogják venni. Az, hogy melyik szervezet vesz részt a törvénytelen migráció elősegítésében, önbevallás alapján döntik el. Hogy mi számát az illegális migráció támogatásának, az egyelőre nincs meghatározva.
  • A nyilvántartásba vételen túl annak a szervezetnek, amelyik több pénzt kap külföldről, mint Magyarországról, magyar állampolgároktól, a külföldről kapott támogatásának 25 százalékát lesz köteles illetékként befizetni. A pénzt a NAV fogja beszedni.
  • Létrehozzák az idegenrendészeti távoltartás intézményét: az érintett külföldi állampolgárokat Magyarországról távol tartanák, a magyarokat pedig a schengeni határ 8 kilométeres körzetétől tartanák távol bizonyos esetekben.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.