A sors fintora: Most kormányválság lett belőle, de épp 170 éve állapodtak meg az osztrákok az oroszokkal magyar ügyben

2019. május 19., 09:54

Szerző:

A hétvége ausztriai eseményei fényében érdekes évfordulóra hívta fel a figyelmet az MTI:

170 éve állapodtak meg az osztrákok az oroszokkal, hogy beavatkoznak a 1848-49-es szabadságharcba.

Mint ismert, az osztrák kormánykoalícióhoz tartozó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Heinz-Christian Strache alkancellár lemondott, miután videófelvételeket közöltek róla, hogy oroszokkal egyeztetett 2017-ben Ibizán a legolvasottabb osztrák lap felvásárlásáról és számára kedvező politikai célú átalakításáról. Cserébe zsíros közbeszerzéseket ígért.

A mostani események magyar szála, hogy Strache a felvételek szerint Orbánéhoz hasonló médiaviszonyokat szeretne kialakítani Ausztriában.

Oroszország lefogja, a Habsburg birodalom ledöfi Magyarországot. Korabeli karikatúra

Természetesen komoly párhuzam nincs, de csupán a sors fintora, hogy épp egybeesik az osztrák-orosz botrány azzal, mikor Ferenc  József császár megállapodott I. Miklós cárral a magyar szabadságharc leverését célzó orosz katonai beavatkozásról.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.