A semmiből húzott elő 70 millió forintot egy fideszes képviselő

Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő hetvenmilliós részvényvásárlásának ellentmondásos voltát is körbejárja a Buda-Cash-t és az Opimus-részvények sorsát bemutató cikksorozatában a 24.hu.

2017. április 28., 11:58

A 24.hu alapos cikksorozata azt a folyamatot tárja fel, amelynek során a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő és a vele összehangoltan eljáró vállalatok a Buda-Cash környékéről jutottak hozzá az Opimus-részvénycsomag nagy részéhez, illetve azt, hogy milyen kétes körülmények között menekítették ki a brókerház csődjét jelentő hatósági ellenőrzés előtti egy héten belül a vállalat 40 százalékos részvénycsomagját két, Buda-Cash-vezetőkhöz köthető offshore cégbe.

Fotó: MTI

A történetnek érdekes szála, hogy Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke hetvenmillió forintért vett Opimus-részvényt 2013-ban. A lap szerint nem teljesen tiszta, hogy miért, és hogy miből.

A 2010 elején még egyenként 80 forint felett forgó Opimus-részvények tőzsdei értéke 2013-ra 30 forint környékire csökkent. Egy közgyűlésen feltűnő kisbefektető pedig arról panaszkodott: a részvény soha nem fizetett osztalékot. Nem meglepő, hogy a pakettért nem kapkodtak a kisbefektetők, a 8 millió részvény épphogy elkelt. Csupán ketten vásároltak nagyobb értékben Opimus-részvényt.

A lap szerint egyikük Buczi Miklós korábbi Opimus-vezérigazgató felesége volt, ő mintegy 74,5 millió forintot fektetett be ekkor a cégbe. Bucziék nyilván tudni véltek valamit, hiszen a családból még ketten vásároltak ekkor Opimusos papírokat. A másik nagyobb összeget kockáztató ember Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő volt: ő 70,6 millió forintért jegyzett Opimus-részvényt (összesen 2,353 millió darabot).

Egy, a magyar részvénypiacot jól ismerő, neve elhallgatását kérő pénzügyi befektető a 24.hu kérdésére azt mondta, szerinte Bánki nem a saját pénzéből jegyzett részvényeket. A lap forrása úgy fogalmazott:

„Csak a mesében van olyan, hogy a saját, keservesen megtakarított hetvenmillióját berakja akkor az Opimusba… amennyire én ezt a világot ismerem, ezek az emberek csak biztosra mennek, vagy nem a saját pénzüket fektetik be, és ilyen formában kapják meg.”

Az sem világos, hogy Bánki Eriknek honnan volt pénze a tranzakcióra: 2012-es vagyonnyilatkozata szerint összesen 40 millió forint körüli megtakarítása volt, amely mellett 11,2 millió forintos banki kölcsöntartozás állt. A Fidesz politikusa 2014-es bevallásában már feltüntetett 79 millió forintnyi részvényt és 50 milliónyi más likvid megtakarítást tüntetett fel, banki tartozása 10,2 millióra csökkent. Tehát két év leforgása alatt 30-ról 120 millió forintra nőtt Bánki Erik vagyona.

Az egész sztorinak az ad érdekes színezetet, hogy sajtóértesülések szerint a rendőrök Bánki Erik telefonszámát megtalálták Pintér Zoltán Buda-Cash-alapító telefonjában. A Buda-Cash ügyében ma büntetőeljárás folyik többek között Pintér ellen.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.