A rendőrség a diákokat vegzálja, de máskor nem érdekli őket az úton vonulás

2018. március 23., 08:57

Szerző:

Szórja a rendőrség az ötvenezres bírságokat a diáktüntetések résztvevőinek, de még a munkájukat végző újságíróknak is a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésére hivatkozva. A megbírságoltak bűne az volt, hogy a tüntetés után az úttesten mentek.

Az egésznek persze semmi köze a politikához, választáshoz, a rendőrség csak a dolgát végzi, fenn kell tartaniuk a közlekedés zavartalanságát, ha meg véletlenül nem sikerül, visszatartó erejű bírsággal kell elrettenteni a legközelebbi jogsértéstől a delikvenseket. Mindig ezt teszik, különösen ha előre nem bejelentett demonstráció keretében a forgalom jelentős akadályozása történik, mint például a dicsőséges foci-Eb idején:

Fotó: Kökényesi Gábor

A diáktüntetések szervezői, a Diákvagyok Mozgalom kiállnak a megbírságolt tüntetők mellett. Mint közleményükben írják, mindhárom eddig megtartott több ezres diáktüntetés békés, előre bejelentett, törvényes és jó hangulatú volt. A szervezők kérték, hogy a rendezvényünk lezárása után senki ne kezdjen jogszabályba ütköző magánakciókba, néhányan február 23-án ennek ellenére a diáktüntetés után a Kossuth térről vonulásba kezdtek, és másokat is erre buzdítottak, ám nem vállalták ennek jogi felelősségét, és nem is tájékoztatták megfelelően a csatlakozni kívánó diákokat, milyen következménnyel járhat a részvételük. 

A diáktüntetések szervezőiként, a diáktársak iránt érzett szolidaritásból, a diákok összetartása jegyében, és a véleményszabadságban való hitünk miatt úgy döntöttünk, segíteni fogunk a nehéz helyzetbe került résztvevőkön – írják. Ennek érdekében egy pénzügyi alapot hozunk létre, amelyre várjuk mindenkinek a felajánlását, támogatását, aki segítene, és ezzel kiállna a szerintünk aránytalan rendőri fellépés során meghurcolt diákok mellett. A befolyt pénzt a diákok bírságainak fedezésére fordítják.

Az erre a célra szánt felajánlásokat a következő számlára várják:

Alapítvány a Tanszabadságért

Számlaszám: 10918001 00000101 56590018 (Unicredit Bank), SWIFT kód: BACXHUHB

IBAN: HU83 1091 8001 0000 0101 5659 0018

Közlemény: Diákok bírsága

A munkájukat végző, ennek ellenére megbírságolt újságíróknak, fotósoknak felajánlotta segítségét a Helsinki Bizottság, de számíthatnak a MÚOSZ-ra is. Hargitai Miklós, az újságíró szövetség elnöke érdeklődésünkre elmondta, még nem fordult senki a szervezethez, így hivatalból nem is tudnak a dologról, de keresik az érintetteket, akiknek minden segítséget megadnak.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.