A rendőrök még csak meg sem kérdezték a durván túlárazott óvodáról a fideszes szekszárdi polgármestert

2017. november 2., 22:07

Szerző:

A rendőrségi nyomozást lezáró határozat szerint még csak meg sem kérdezték Szekszárd fideszes vezetőit, pedig hangfelvétel bizonyítja: úgy járultak hozzá a helyi óvoda építéséhez, hogy tudtak a beruházás súlyos túlárazásáról – írja a 24.hu.

Hadházy Ákos, az LMP alelnöke csütörtökön a legelső korrupcióinfón bemutatott szekszárdi óvodaberuházás ügyének kétéves hatósági kálváriáját mutatta be. Az LMP társelnöke még 2016 januárjában hozott nyilvánosságra egy 2012-es hangfelvételt, amelyen a szekszárdi polgármester magyarázta, hogyan működik Magyarországon a közbeszerzések rendszere. A felvételen egyértelműen elhangzik, hogy az óvodaépítést túlárazott ajánlattal pályáztatták. Hadházy felvétele szerint a képviselők és Ács Rezső polgármester egymás között arról beszélgettek, hogy az uniós pályázatokon természetes a túlárazás, mert így még a 15 százalékos önrészt sem kell végül kifizetniük az önkormányzatoknak.

Ács Rezső
Fotó: fidesz.hu

A képviselő, miután feljelentést tett, bemutatta a hatóságoknak, hogy egy szakértői vizsgálat hol talált megdrágított elemeket a pályázatban. Hadházy szerint legalább ötvenmilliós extraprofit ütötte a kivitelező markát.

Noha a rendőrség is megállapította, hogy volt legalább másfél milliós indokolatlan költség, a hatóságok egyáltalán nem hallgatták ki az érintett politikusokat. Emellett a határozat mélyen hallgat arról a felvetésről, hogy a hasonló épületek normális, négyzetméterenkénti kétszázezer forintos ára helyett hogyan lett 380 000 a végső ár, és arról is, hogy a túlárazott ajánlatot a képviselőkkel azzal fogadtatta el a polgármester, hogy a kötelező önrészt majd a valamilyen módon visszacsepegtetett pénzből fizetik ki.