A rádiónál ért véget a spontán demonstráció

2017. április 10. 21:14

Miután Áder János aláírta a lex CEU-t, spontán szerveződés kezdődött a Sándor-palotánál. A tiltakozók órákig álltak, énekeltek, skandáltak az épület előtt, majd elindultak a belvárosba. Hosszas vonulás után a Magyar Rádiónál kötöttek kil ahol kitűzték az EU-zászlót.

(A videóközvetítés technikai okokból véget ért.)


A hatalmas hazai és nemzetközi taltakozás sem győzte meg Áder Jánost, hogy aggályos lehet a lex CEU, az államfő hétfő este, nem sokkal a törvényszabta határidő előtt aláírta a törvényt. Pedig visszaküldhette volna az Országgyűlésnek vagy az Alkotmánybíróság elé is utalhatta volna, de szerinte a jogszabály minden elvárásnak megfelel.

A hírre rögtön szerveződni kezdett egy tiltakozás, Facebook-eseményt is létrehoztak. A demonstrálók a Sándor-palotánál találkoznak. Negyed tíz körül nagyjából kétszázan voltak a palota, a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt. Rendőr is van bőven, nagy  erőkkel vonultak fel, egyelőre vannak annyian, mint a tüntetők, akik már skandálták, hogy „konzultálni jöttünk”.

Fotó: Bazánth Ivola

Néha felharsan egy „demokráciát!”, „mocskos Fidesz”, illetve Ádert gyalázó rigmusokat is hallani. Közben egy magnóból szól a zene a Szent György téren. Mivel sok minden nem történik, a tiltakozók újabb és újabb skandálással szórakoztatják magukat. A legutóbbi lelemény: „elvesztette elnök jellegét”.

Fotó: Bazánth Ivola

Közben folyamatosan érkeznek tüntetők, háromnegyed tízre megduplázódótt a tömeg. Újabb és újabb tiltakozók érkeznek már nagyjából kétezren vannak a Sándor-palota előtt.

Fotó: Bazánth Ivola

Megérkezett az M1 stábja is, őket „éjjel-nappal hazudtok”, „kormánytévé” és „hazugsággyár” skandálással fogadták, de semmilyen inzultus nem érte a riportert és az operatőrt.

Időnként újabb rigmusokat találnak ki. Többször elhangzott az „aláírtad, János, égni fog a város" és a „macskajancsi" is.

Fotó: Bazánth Ivola

11-kor valakit elvittek a rendőrök. Bár nem lehet tudni, mi történt, mi volt az előzmény, ez felbőszítette a tömeget, a rendőröket és a rendőrállamot szidják. Később kiderült, hogy Gulyás Márton volt az. Egy flakon festéket akart az épülethez vágni, de egy rendőrt talált el. Az épület körül posztoló rendőrök elé testpáncélos készenlétisek sorakoztak fel. A hangulat hirtelen feszültté vált, miközben újabb készenlétisek érkeznek.

Néhányan kiadták a jelszót, hogy irány a belváros, el akarják kerülni az összetűzést a rendőrökkel. Valaki bele is kiabálja egy hangosbeszélőbe, hogy maradjon békés a tüntetés. Úgy tűnik, talált az üzenet, az ekkor nagyjából 1000-1500 fős tömeg elindult a Lánchíd felé.

Fotó: Kökényesi Gábor

A Sándor-palotát védő rendőrök egy része rögtön megindult a Clark Ádám térre. A tüntetők egymásba karolva, „Európa” és „szabad ország, szabad egyetem” skandálással mennek át a hídon. A rendőrök előbb lezárták a hidat, aztán mégis átengedték a menetet. A cél az Oktogon, ott fejeződött be a vasárnapi hatalmas, több tízezres tüntetés is. A menetet rendőrök kísérik.

Az egyik házból valaki egy vödör vizet öntött a hangosan vonuló tüntetőkre. Aztán még egyet.

Háromnegyed egykor a menet megérkezett az Oktogonra. Ott kitalálták, hogy továbbmennek a Blaha Lujza térre.

Végül a Magyar Rádió épületéhez vonult a tömegés igaz híreket követeltek. A közben néhány száz fősre olvadt tüntető tömeg kicsit lökdösődött az időközben megérkezett készenlétis rendőrökkel, de a tüntetés nem fajult el, bár a rendőrök egy ponton paprikaspray-t fújtak az emberek felé, sokan köhögtek.

Fotó: Kökényesi Gábor

Egy lány felmászott és kitűzte az EU-zászlót. Őt behúzták az épületbe, de néhány perc múlva kiengedték. Nagyjából ez volt a vége, kettő körül a legkitartóbb kemény mag is elindult hazafelé, azzal, hogy szerdán találkozunk. Akkora újabb nagy tüntetést szeveztek a lex CEU és civiltörvény ellen a Hősök terére.