A pécsi egyetem jogi kara is elítéli a Figyelő Soros-listáját

2018. április 23., 14:38

Szerző:

Szombati dátummal került ki az a közlemény a pécsi jogi kar honlapjára, amiben oktatóik, kutatóik és dolgozóik közösen a Schmidt Mária tulajdonában lévő Figyelő cikkével szemben foglalnak állást. Mint írják, valamennyien megdöbbenéssel fogadták az úgynevezett „Soros-zsoldosokat” listázó írást. „Egyetemi polgárokként mindig kiálltunk és kiállunk a jogállamiság, a demokratikus értékrendszer és az emberi jogok védelme mellett, oktatási tevékenységünk során ezt az értékrendet kívánjuk átadni tanítványainknak. Ezért a listázás és ez által a gyűlöletkeltés valamennyi formáját mélységesen elítéljük” – tették közzé.

A kar szolidaritásáról biztosítja Zeller Judit adjunktust, aki szintén szerepel a listán. „Kolléganőnket odaadó családanyaként ismerjük, aki lelkiismeretes oktatói tevékenysége mellett, civil szervezetben betöltött funkciójából eredően az alapvető jogaiban sértett emberek érdekeit védi, munkája során önzetlenül dolgozik azért, hogy mindenki a lehetőségeihez képest segítséget kaphasson alapjogait ért sérelmeivel összefüggésben” – áll a közleményben.

Ezért a kollégájukat teljes támogatásunkról biztosítják, és bíznak abban, hogy „a jövőben az ilyen és ehhez hasonló gyűlöletkeltésre alkalmas írások nem jelennek meg”. „Bár maximálisan támogatjuk a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát, de valljuk és oktatjuk azt is, hogy a sajtó nem lehet eszköze a gyűlöletkeltésnek” – üzenték a Figyelőnek.

Múlt héten az ELTE Jog- és Társadalomelméleti Tanszék hozta nyilvánosságra Facebook-oldalán az ELTE polgárainak szolidaritási nyilatkozatát" a Figyelő listázása ellen.

(A hvg.hu nyomán)