A parlamenti képviselők nagylelkűen megszavazták maguknak a fizetésemelést, az MSZP-sek többsége is igent nyomott

2018. július 17., 19:12

Szerző:

Kedd  délután az Országgyűlés 163 igennel 23 nem ellenében, egy tartózkodás mellett megszavazta a parlamenti képviselők fizetésemelését. A jegyzőkönyv tanúsága szerint a Fidesz-KDNP frakciója testületileg igennel szavazott, ahogyan a két távolmaradó képviselőjén kívül a Jobbiké is. Nemet a Demokratiklus Koalíció és az LMP képviselői nyomtak, illetve két független képviselő, a Jobbikot elhagyó Dúró Dóra és az LMP-ből kiszálló Hadházy Ákos.

Az MSZP-seket megosztotta a kérdés, az ő frakciójukból hárman nemmel, öten igennel szavaztak.

Nemet Gurmai Zita, Kunhalmi Ágnes és Korózs Lajos nyomott, Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás, Hiszékeny Dezső, Molnár Zsolt és Varga László viszont inkább igennel szavazott.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Kovács Attila

Nemet nyomott a Párbeszéd frakciója is, egyvalaki a frakcióalakítás kedvéért az MSZP képviselőcsoportjából átülő Burány Sándor kivételével. Az egyedüli tartózkodó Bősz Anett volt.

A szavazáson összesen 187 képviselő volt jelen, a jelentőségét pedig ékesszólóan illusztrálja, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök is beugrott igent nyomni.

A múlt héten már kitört egy kisebbfajta botrány, miután kiderült, hogy a módosítást előterjesztő törvényalkotási bizottságban az ellenzéki politikusok a DK-éi kivételével rábólintottak a képviselői fizetésemelésre. A testület kormánypárti többsége – írta akkor az MTI – a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz nyújtotta be a módosítást, amelynek értelmében évente növekednek a képviselői tiszteletdíjak, hiszen azokat az előző évi átlagbér háromszorosában határozná meg az országgyűlési törvény. Aki egy állandó bizottság tagja, az az alapilletményének 1,2-szeresét, aki legalább két testület munkájában vesz részt vagy a törvényalkotási bizottságban foglal helyet, az alapilletmény 1,4-szeresét kapja. A frakcióvezetők az alapilletmény kétszeresében részesülnek, helyetteseik annak 1,7-szeresében, de helyettesi díjazást csak minden megkezdett huszonöt tag után egyszer fizet az Országház. Az Országgyűlés elnöke az alapilletmény 2,7-szeresét kapja, alelnökei annak dupláját, míg a jegyző és az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának elnöke juttatását 1,7-szeres szorzóval számolják.

A képviselők üzemanyagkártyát is kapnak, amelyet havonta töltenének fel különböző összegekkel figyelembe véve azt, hogy a politikus milyen messze él a fővárostól, és választókerülete mekkora. A budapestiek alapjuttatásként havi 2500 kilométer megtételéhez elegendő pénzt kapnak, míg az, aki több mint 300 kilométerre lakik, 6500 kilométerre elegendő üzemanyagot fedezhetne abból. Az összeg azonban ennek akár a másfélszerese lehet a legnagyobb területi kiterjedésű választókerületek egyéni képviselői esetébe.

Növekedik a lakbértámogatás is, az indoklás szerint azért, mert a fővárosi albérletárak az elmúlt években megduplázódtak, de nőne a független képviselők juttatása is. A jövőben nem kapnak az Országgyűlési törvényben meghatározottnál alacsonyabb összegű javadalmazást az a képviselő, aki kormányzati tisztséget is ellát.