A nyugdíj előtt állóktól és a határozott idejű szerződéssel rendelkezőktől szabadulnak meg elsőként a közszférában

2018. augusztus 21., 09:27

Szerző:

– A múlt héten szóltak, hogy akinek határozott idejű szerződése van és év végén, jövő év elején jár le, kezdjen magának munkát keresni, mert biztosan nem fogják meghosszabbítani – mondta a Népszavának a Nemzeti Adó és Vámhivatal egyik munkatársa, ők hogyan szembesültek azzal, hogy a kormány komolyan gondolja a közszféra 15-20 százalékos létszámleépítését. Ezt azt intézkedést még a múlt heti kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely.

Bár a miniszter azt ígérte, mivel a lépésnek modernizációs, nem pedig anyagi oka van, ezért nem érvényesül majd a fűnyíróelv, a Népszava információi szerint sok helyen a könnyebb ellenállás felé mennek, azaz első körben a nyugdíjazás előtt állókat küldik majd el nyugállományba, többen említették a NAV-hoz hasonló, határozott idejű szerződéssel rendelkezőket és az elvileg szabad, de éppen be nem töltött státuszok megszüntetésével is lehet a statisztikát javítani.

Kormányzati forrás a lapnak egyébként arról beszélt, hogy „a magyar költségvetés helyzete alapján a közigazgatás működése 15-20 százalékkal felülárazott”, ezért számolnak ekkora arányú leépítéssel, ez pedig tisztán költségvetési szempont. Említett egy másik szempontot is, mely szerint „akkora a munkaerőhiány, hogy már nincs máshol utánpótlás, csak a közszférában dolgozók körében. Az lesz a legnagyobb kihívás, hogy ezeknek az embereknek legalább egy részét be tudjuk csatornázni a versenyszférában.”