„A néppártiakat is komplett hülyének nézi az Orbán-kormány” – itt van Orbánék 59 oldalas uniós magyarázkodása

2018. május 8., 11:07

Szerző:

„Ez a ferdítésekkel és féligazságokkal teli dokumentum pontosan megmutatja, hogy a magyar emberek és az európai döntéshozók mellett még legfontosabb szövetségeseit, a velük szemben már egyre élesebb kritikára hajló keresztény-konzervatív néppártiakat is komplett hülyének nézi az Orbán-kormány” – írta Ujhelyi István, a szocialista európai parlamenti (EP-) ugyanis kirakta a saját honlapjára a magyar kormány levelét, amit megkapott az európai Parlament Jogi és Állampolgári Bizottságának (LIBE) összes tagja.

Ujhelyi emlékeztetett: a magyar kormány ámokfutása miatt az EU történelme során először kezdeményezték a „nukleáris opcióként” is emlegetett hetedik cikkely alkalmazását egy tagállam ellen. A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által jegyzett jelentés és a különböző szakbizottságok által ahhoz beadott kiegészítő-vélemények azt hivatottak kiértékelni, hogy a jogállamiság és az alapvető jogok rendszerszintű veszélynek vannak-e kitéve Magyarországon – ami alapján megalapozottan lehetne szankciókat alkalmazni Budapest ellen.

Az eljárásrend szerint ilyenkor előírt folyamat részeként a magyar kormány is véleményt csatolhat a hetedik cikkely alkalmazását javasló dokumentumhoz. Az Orbán-kormány élt is a lehetőséggel, hiszen egy közel 60 oldalas anyagot nyújtottak be a Sargentini-jelentéshez, melyben az abban foglalt tényszerű állításokat igyekeznek inkább kevesebb, mint több sikerrel tagadni, gyakran igencsak kreatívan értelmezve a valóságot. Ám már az is meglepő, hogy egyáltalán próbálkoztak magyarázkodni.

Megírtuk ugyanis: az április 26-i brüsszeli vitában Szijjártó Péter külügyminiszter is részt vett, és diplomatáktól szokatlan élességgel utasította vissza a jelentés minden állítását, hazug és koncepciózus anyagnak nevezte az egészet. A vita teljesen reménytelen volt, a magyarok őrjöngtek, konkrét ügyekről érdemben nem lehetett beszélni. Most mégis elkészítettek egy 59 oldalas szöveget, amiben igyekeznek tételesen cáfolni a Sargentini-jelentés összes vádját. Bár a magyar levél az elején leszögezi, hogy a jelentés készítője elfogult volt, mert egyoldalúan csak a kormányt kritizáló véleményekbe kapaszkodott, az egész sokkal visszafogottabb stílusú, mint a nyilvánosság előtt megszólaló fideszesek; a levélben legalább kísérletet tesznek arra, hogy konkrétan reagáljanak az egyes felvetett ügyekre.

Judith Sargentini és Szijjártó Péter egy EP-bizottsági ülésen – többször is összecsaptak

Ebben az iratban a magyar kormány általános kifogása, hogy Sargentini nagyban támaszkodott különböző nemzetközi szervezetek (EBESZ, ENSZ, Európa Tanács, Európai Bizottság) korábbi jelentéseire, és ez a magyar kormány szerint nem fair. Az már nem derül ki, hogy miért nem fair, hiszen e szervezeteknek Magyarország a tagja, vagyis elvben elfogadja a működésüket. A másik fő kifogás, hogy Sargentini szerintük sokszor nem vette figyelembe a magyar kormány álláspontját.

A végső érv viszont ugyanaz, mint Szijjártónál volt: a magyarok április 8-án nagy többséggel újraválasztották a Fideszt, szóval kívülről senki se bírálja felül a magyar nép jogát az önrendelkezéshez.

  • Amikor például a jelentés a hajléktalanság kriminalizálását veti fel problémaként, akkor a magyar kormány jelzi, hogy Belgiumban meg tilos sátrat verni lakott területen, szóval kettős mérce van.
  • Amikor a tisztán fideszes tagokból álló médiahatóságról van szó. Itt a kormány azzal érvel, hogy a hatóság tagjainak törvény adta feladata a sajtó kiegyensúlyozottságának ellenőrzése, és még azt is vizsgálják, hogy egy-egy médiatulajdonos ne kerüljön aránytalan fölénybe, vagyis képtelenség, hogy pártpolitikai szempontok alapján működjenek. A kormányzati érvrendszer szerint az online sajtó 80 százaléka ellenzéki, és általános tapasztalat volt, hogy a magyar sajtó külföldi pénzen terjesztett lejárató hazugságokat a magyar kormányról a kampány idején. Dicsekednek továbbá, hogy Magyarországon nem korlátozzák az emberek hozzáférését a Facebookhoz és a Twitterhez, mint például a közel-keleti diktatúrákban.
  • Amikor a jelentés azt firtatja, hogy a 2018-as választási kampányban a Fidesz a teljes kormányzati propagandagépezetre támaszkodva brutális erőfölényben volt, akkor arra azt bírta válaszolni a kormány, hogy az Állami Számvevőszék hatékonyan őrködik a kampánypénzek tisztaságán.
  • Az „Állítsuk meg Brüsszelt!” című nemzeti konzultációról pedig azt írja a kormány, hogy ez volt a legdemokratikusabb gesztus az EU-ban a migráció témakörében, mert 1,68 millió ember mondhatta el a véleményét egy fontos témában, és soha sehol ennyi embert nem kérdeztek meg.
  • Amikor a képviselők vagyonbevallási rendszerének képmutatását kéri számon a jelentés, akkor a kormány többek között azzal érvel, hogy éppen ők tették összeférhetetlenné a képviselőséget és a polgármesterséget, vagyis sokkal átláthatóbb lett a magyar politika, mint 2010 előtt volt.
  • Amikor arról van szó, hogy több mint 200 egyháztól vették el a státusukat, akkor többek között az 1558-as tordai egyezményre hivatkozik a kormány, jelezve, hogy nálunk nagy hagyománya van a vallásszabadságnak. (Itt nem csupán az érvelés teljes idiotizmus, de még az évszámot is elrontották, hiszen a katolikus, református, evangélikus és unitárius egyházak egyenjogúságát kimondó erdélyi országgyűlést valójában tíz évvel később, 1568-ban tartották.)
  • Amikor a Sargentini-jelentés kifogásolja, hogy a tranzitzónában a magyarok fogva tartják a 18 év alatti menekülteket is – holott az EU törvényei szerint meghatározatlan időre és különleges indok nélkül a felnőtteket sem zárhatják be – akkor a magyar kormány erre azt válaszolja, hogy éjjel-nappal kamerákkal figyelik őket, hogy garantálják biztonságukat, továbbá naponta háromszor még enni is kapnak, és a kosztban napi fél liter tej is benne van.
  • A külföldről támogatott civil szervezetekről szóló törvény ellen azt hozzák fel, hogy semmilyen stigma sem érte ezeket a csoportokat, az csak egy ténykérdés, hogy egy szervezet kap-e pénzt idegenből. A CEU-elleni törvényről pedig azt írják, hogy még 2018 tavaszán kimegy majd egy külügyminisztériumi delegáció New Yorkba, és ott megnézik, hogy tényleg nyitottak-e campust a Bard College területén, utána pedig kiderül, hogy mi lesz.
  • A Stop Soros törvény esetében további kiegészítéseket ígér a magyar kormány, bár hogy ezek mik lesznek, azt nem részletezik, csak azt, hogy a magyar választóknak ez nagyon fontos törvény.
  • A cigányok helyzetével kapcsolatos kritikákra két ügyosztály is válaszolhatott, mert egyszer azt írják, hogy 220 ezer cigány közmunkás van Magyarországon: „The number of Roma working in public employment programmes and attend training courses are 220 000”. Majd néhány oldallal később már csak 75 ezret tartanak cigánynak közülük: ”The public employment scheme is becoming more targeted as a result of an EU-funded project aiming at offering training opportunities and training-related mentoring services. In 2014, 376,004 persons participated in the programme; according to the estimations, 20% of them were Roma.” Igaz, ezek a számok régen nem igazak – idén mintegy 170 ezer magyar embert foglalkoztatnak közmunka-programban.

A 444.hu is arra emlékeztet ugyanakkor, hogy a legérdekesebb az egészben az, hogy a levél alapján a magyar kormánynak fontos az EU, az EU-s szabályok betartása, a demokrácia, a jogállam, miközben a kormány vezetője teljesen nyíltan kimondta már 2014-ben, hogy ő egy másik rendszert épít, nem olyat, mint amire az EU-s rend alapul.

A levélben viszont rendre azt bizonygatják, hogy a magyar rendszer teljesen jogállami, a liberális demokráciákban is megállná a helyét. Szó sincs benne olyasmikről, hogy Sargentinit és kollégáit Soros fizetné, de még olyasmiről sincs, hogy az EP-képviselők többsége illegális migránsokat akar betelepíteni Magyarországra. Itthon szinte csak ezekkel „érveltek” a jelentéssel szemben.