A nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozni fog a Márki-Zay gépére telepített kémszoftverrel

2018. március 10., 21:03

Szerző:

A 168 Óra is beszámolt arról, hogy Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere számítógépére valaki olyan kémprogramot telepített, amivel minden számítógépes tevékenységet nyomon tud követni. A hódmezővásárhelyi polgármestere telefonon nyilatkozott az ATV Híradójának arról, hogy noha előtte is történtek furcsaságok, a kampány során pedig kifejezetten különös dolgokat észlelt, nem is a számítógépen, hanem a telefonján, amely furcsa hangokat adott, s ebből – talán üldözési mániából, de talán jogos félelemből – az is felmerült Márki-Zayban, hogy esetleg lehallgatják a beszélgetéseit.

Az ATV által megkérdezett informatikus szerint egyébként egy ilyen kémprogramot akár távoli beavatkozással is a gépre lehet telepíteni, de ehhez profi beavatkozására lehet szükség.

Az LMP színeiben kecskeméti képviselőjelölt Vágó Gábor biztos benne, hogy az ő gépén is fut ilyen program, s erről információik is vannak. Eközben – mint megírtuk – Kósa Lajos fideszes politikus bagatellizálta az ügyet. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke szerint viszont elképesztő, ami történt. Molnár Zsolt az ATV-nek azt mondta: Márki-Zay Pétert feljelentés megtételére biztatja, valamint arra, hogy forduljon az általa vezetett testülethez.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.