A miniszter eltörölné a házi feladatot a törökországi iskolákban

2018. június 20., 11:26

Szerző:

Ismet Yilmaz oktatási miniszter a 2019/2020-as tanévtől eltörölné a török iskolákban a házi feladatot. Az Anadolu török állami hírügynökségnek szerdán adott nyilatkozatban Yilmaz kifejtette: szeretnék, ha a tanulók inkább magára a tanórára összpontosítanák a figyelmüket, és az anyagot már ott elsajátítanák. Ugyanakkor a memorizálás módszerét is megszüntetnénk - jelezte a tárcavezető, hozzátéve, hogy projektmunka keretében a tanárok mégis adhatnának a gyerekeknek otthonra feladatot. Yilmaz hangsúlyozta azt is, hisznek abban, hogy a gyerekek otthon átismétlik az órán tanultakat. Szeretnék, ha a török diákok megszereznék azt a képességet, amellyel az életben is használni, hasznosítani tudják az iskolában megszerzett tudást. – Az előttünk álló korszaknak megfelelő oktatási rendszert fogunk biztosítani a gyerekeknek – nyomatékosította.

A miniszter nem részletezte, hogy a tervezett intézkedések pontosan mely iskolatípusokat érintenék. 

Törökországban 2012 őszétől a tankötelezettség nyolc évről tizenkettőre nőtt. A gyerekek az alapfokú oktatásban 8, a középiskolában négy évig tanulnak. Általános iskolának az első négy osztályt hívják, az 5-8. évfolyamot középső iskolának nevezik. Középfokú oktatás kizárólag líceumokban folyik. A 2017/2018-as tanév során az alap- és középfokú oktatásban mintegy 18 millió diák vett részt.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.