A MÁV nem engedte, hogy Roma Büszkeség Napján emléktáblát állítsanak Puczi Bélának, aki 1990-ben megvédte a magyarokat a román erőszaktól

október 7. 17:14 - szerző: Ágoston Zoltán

A szervezők közlése szerint 1700 ember vett részt szombaton Budapesten az ötödik alkalommal megtartott Roma Büszkeség Napján. A tömeg a Blaha Lujza tértől a Nyugati pályaudvarig vonult, ahol a szervezők szerettek volna emléktáblát avatni Puczi Bélának, de a MÁV három napja megtagadta a kérést, hogy az emléktáblát elhelyezzék az épület oldalsó, a parkoló felé eső falán.

 

Fotó: Kökényesi Gábor

Puczi Béla az 1990-es „fekete március”, a marosvásárhelyi magyarellenes pogrom roma hőse volt. A „Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!” felkiáltás jegyében többedmagával ő védte a magyarokat a görgényi román parasztoknak a dühétől, akiket a szélsőséges nacionalista szervezet, a Vatra Romaneasca uszított erőszakra a magyarok ellen. Puczi Bélát huliganizmus vádjával a román igazságszolgáltatás másfél év börtönre ítélte a „fekete márciusban” játszott szerepéért. Utána szeretett volna Magyarországon élni, de a Bevándorlásügyi Hivatal egyik tisztségviselőjétől azt kapta: „Maga minek jött ide, cigányból van itt elég”. 2009-ben hunyt el. Az emléktábla ötletét  – mondták a szervezők – a MÁV azzal az indokkal utasította el, hogy Puczi Béla nem volt a társaság dolgozója.

 

Fotó: Kökényesi Gábor

A Roma Büszkeség Napján megjelenő tömegben egyébként feltűnt Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Juhász Péter, az Együtt elnöke és Daróczi Gábor, a Romaversitas Alapítvány elnöke is.

Fotó: Kökényesi Gábor