A matyó a minta, avagy a Tállai-körzet, amelyről az jut Gémesi György eszébe, hogy minden lopás bűn

2018. március 7., 20:12

Szerző:

„Polgármesterektől értesülök arról, hogy mely térségben kinek a cégén a hozzá közel álló vállalkozáson keresztül kell megíratni a pályázatot. Az a pályázat lehet sikeres, amelyet az adott parlamenti képviselő és a Fidesz által uralt megyei önkormányzati bizottságban három kormánypárti képviselő felpontoz és átenged, a közgyűlés már csak ezekről szavaz. Így van ez az egész országban. Megmondják, hol, ki írja a pályázatot. Aztán azt is, hogy a pályázat nyomán kivel, kikkel kell szerződni. Minek nevezi ezt, ha nem bűnszervezetnek?” – kérdez vissza Gémesi György a 168 Óra hetilapnak adott interjúban arra, országszerte működik-e az a modell, amely egy-egy fideszes országgyűlési képviselő, vagy épp az utóbbi hetek korrupciós botrányai nyomán már nyilvánosságra kerültek.

Az Új Kezdet elnöke, Gödöllő polgármestere a legalizált korrupció egész Magyarországot eluraló rendszereként, amint fogalmaz az abban „tocsogó” vidék szimbólumaként említ konkrét eseteket is, és figyelmeztet: a mai, egyértelműen a hatalmon lévők által uralt, s a fideszes országgyűlési képviselők által „kijáróként” intézményesített rendszer valamennyi szereplőjének el kell előbb-utóbb számolni. Igen, azoknak is, akik félelemből, s megfelelésből válnak részeseivé a vidék fejlesztését célzó uniós és állami források „becsatornázásának”.

Gémesi szerint ugyanis nem elfeledendő, hogy „minden lopás lopás, és a lopás bűn”. 

Az évtizedes tapasztalatú polgármestert, önkormányzati szövetségi vezetőt annak kapcsán kérdeztük, hogy hosszú hetek tényfeltáró munkája révén különös hálózatot és személyi összefonódásokat mutató „matyó minta” rajzolódott ki a 168 Óra által vizsgált választókerületben. A Borsod megye 7-es egyéni országgyűlési egyéni választókörzet ura Tállai András, aki nemcsak parlamenti képviselő, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkár-miniszterhelyettese is, sőt, ebben a minőségében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője.

Tállai nem is egyedül, hanem egy vele hivatalos közszolgálati munkaviszonyban nem lévő, ám az országgyűlési képviselői ügymenetet is befolyásoló bizalmasával olyan mértékig irányítja a mezőkövesdi választókerületet, hogy lényegében kijelenthető: csakis az jut forráshoz, pályázati pénzhez, aki a NAV-vezér kegyeit keresi és élvezi.

Aki pedig nem teszi, az bizony Borsodban alaposan pórul járhat, az olajozott rendszer így sokakat kivetett már magából, míg egyesek, a „jól fekvők” a környéknek jutó valamennyi forrás haszonélvezői. És hogy végül miként is éri meg mindez Tállainak a szinte automatikusan biztosított képviselői mandátumon túl? Cikkünkben bemutatjuk a baráti cégek és települések főként adófizetőktől származó pénzeinek körforgását, melyből a világszinten is lenyűgöző módon gyarapodó Mezőkövesd Zsóry FC-t, illetve Tállai András sportegyesülete jön ki győztesként

Részletek a csütörtökön megjelenő 168 Óra hetilapban.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.