A Magyartanárok Egyesülete szerint mintaszerű volt az idei magyarérettségi

2018. május 7., 16:22

Szerző:

A kisebb hibák ellenére mintaszerű volt az idei középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi. Jók voltak a szövegválasztások és a feladattípusok is – mondta Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke az Indexnek.

Az elnök szerint a szövegértési feladatban megadott szociológiai mű világos volt és adatgazdag. Problémát az okozhatott, hogy a két és fél oldalas szöveg figyelmes olvasása és a kapcsolódó tíz feladat megoldása igen időigényes volt. 

Úgy gondolja, hogy a szöveghez adott feladatok is jók voltak: volt köztük egyszerű adatkérés, máshol egy szinonima tehette nehezebbé a megoldást, és voltak globális kérdések, ahol a cikk egészének alapgondolatait kellett rekonstruálni. Néhány kérdésnél szövegalkotással kellett bizonyítani, hogy az érettségiző megértette a szöveget.

Kedden jelenik meg a megoldókulcs a feladatokhoz.

Érettségi - Magyar nyelv és irodalom írásbeli Érettségi - Magyar nyelv és irodalom írásbeli
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Amint azt reggel megírtuk, a magyarérettségi idén három részből állt. A szövegértés volt az első, ezt követte egy rövid, 120–200 szavas szöveg megírása. Ennél a résznél a diákok vagy olyan ünnepek mellett érveltek, mint a nőnap, a halloween és a Valentin-nap, vagy pedig hivatalos levelet írtak egy önkormányzati képviselőnek a leromlott állapotú épületek újrahasznosításáról, új intézmények létrehozásáról.

Arató szerint erre a részre sok diáknak kevés ideje maradt. Hibának gondolja, hogy a feladat nem tette lehetővé, hogy ezen ünnepek ellen érveljenek, illetve hogy együttesen három–öt érvet kellett felsorolni, de nem ugyanazok az érvek szólnak az ünnepek mellett. A hivatalos levél írása az elnök szerint a többségnek könnyebb volt.

A műértelmezési feladatokat kiválónak értékelte Arató. A diákok vagy egy Balázs Béla-mesét elemeztek, vagy összehasonlítottak egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc verset. Ezeket kiválóan össze lehetett hasonlítani, mivel mindkettő ugyanarról szól: a fiatalok élet és örömvágyáról, az előző generációkkal való konfliktusokról, és ez a téma közel áll az érettségiző generációhoz.

A mesét pedig azért tartja a szakember jó választásnak, mert illett a feladathoz. Azt kellett rajta keresztül szemléltetni, hogy a modern, szimbolikus mélylélektani mese mennyiben különbözik a hagyományos meséktől. Míg a általában a mesékben a szerelmesek az akadályok leküzdése után lesznek egymáséi, Balázs Béla meséjében már az elején együtt vannak a szereplők, és nincs happy end. Ez a téma is megfogható a korosztálynak.

Arató úgy gondolja, hogy az idei érettségi is mutatja, hogy az irodalom mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a tantárgy modernebb, kommunikációközpontú felfogása.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.