A magyarok többsége nem akar kerítést a déli határra

június 14. 14:37

Egy amerikai intézet megrendelésére készült felmérés szerint a magyarok többsége elutasítja a határok lezárását, mivel szerintük egyetlen uniós tagország sem képes megoldani önmagában a menekültválság okozta problémákat.

Fotó: Kökényesi Gábor

Az Ipsos a washingtoni Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) megrendelésére a visegrádi országokban készített felmérést, amely több meglepő eredményt is hozott.

A magyarok hazai viszonylatban legnagyobb problémának a szegénységet és az esélyegyenlőtlenséget látják, míg például a migrációra nem tekintenek súlyos problémaként a saját életükben – írja az Átlátszó a kutatási eredményeket ismertetve. Nemzetközi viszonylatban ugyanakkor a terrorizmust és a migrációt jelölték meg a legnagyobb veszélynek – hasonlóan a többi V4-es ország állampolgáraihoz.

A felmérés szerint a magyarok a politikai híreket kiemelkedő mértékben a kereskedelmi televíziókból és rádiókból merítik (49 százalék), napi- és hetilapokat szinte senki nem olvas (alig 3 százalék), továbbá a térségben nálunk a legkisebb azok aránya is, akik a közmédiából tájékozódnak (27 százalék). A V4-es országok között ugyancsak nálunk a legalacsonyabb a lakosság online tájékozódási forráshasználata.

Az adatok szerint a térségben Magyarországon legnagyobb azon embereknek az aránya, akik függetlenül az Európai Unió aktuális politikájától, semmiképp nem próbálnának közeledni Oroszországhoz.