„A magyar történelem legsötétebb időszakait idézik” – keményen bírálja a Nyílt Társadalom Alapítvány a pécsi önkormányzatot

A civil szervezet szerint alkotmányellenes, amit a város Az Emberség Erejével Alapítvánnyal művel, sérti a szabad véleménynyilvánítás jogát és az egyesülési jog szabad gyakorlásának az elvét is.

2017. december 14., 14:46

Szerző:

A pécsi képviselő-testület ma délelőtt fogadta el azt a határozatot, amellyel gyakorlatilag száműznék a városból a hátrányos helyzetűek támogatásával és a többségi társadalom érzékenyítésével foglalkozó Az Emberség Erejével Alapítványt (EEA). A civil szervezet azzal vívta ki maga ellen Páva Zsolt polgármester és a helyi Fidesz haragját, hogy az Orbán-kormány első számú közellenségének számító Soros György által alapított és támogatott Nyílt Társadalom Alapítvány ötszázezer dolláros hozzájárulásával ő hozhat létre egy dél-dunántúli központot és közösségi teret.

Páva Zsolt
Fotó: MTI/Lendvai Péter

A határozat meglehetősen bornírt szövege szerint a pécsi Fidesz–KDNP fenyegetést lát, azaz hogy vidéki kampányközpontok (irodák) létrehozásával befolyásolni akarja a város életét, amire az a válasz, hogy a határozat felkéri a pécsi vállalkozásokat, szervezeteket, hogy ne adjanak helyet „a Soros-féle kampányközpontnak”.

„Ne adjanak tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédkezzen Soros tervének megvalósításában”

– hangzik a dokumentum. Elfogadása után a Nyílt Társadalom Alapítvány közleményt juttatott el lapunkhoz, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a határozat alkotmányellenes:

„A pécsi önkormányzat nyilatkozata nyílt megsértése az Alaptörvényben és a jogszabályokban biztosított véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságnak. Ez a nyilatkozat, amely korlátozza az EEA tevékenységét, kirívóan sérti minden ember alapvető jogát a szabad véleménynyilvánításra és az egyesülési jog szabad gyakorlására. Ezek a megfélemlítő taktikák a magyar történelem legsötétebb időszakait idézik, amikor a hatalommal szemben kritikus embereket megfosztottak állásuktól vagy a közéleti szereplés lehetőségétől, állami elnyomó eszközökkel hallgattatták el a kritikus hangokat”

– bírálja a pécsi városvezetést a Nyílt Társadalom Alapítvány. Korábban az EEA is közleményben reagált a határozat elfogadására,

„Valótlanságra és álhírekre épül, megkísérli a pécsi polgárok manipulálását, és nem csupán egy konkrét civil szervezet ellehetetlenítésére irányul, de rosszindulatú támadás a pécsi civil közösségek ellen”

– írják a de facto az Orbán-kormány gyámsága alatt álló Páva Zsolt által aláírt dokumentumról.

Az EEA-nak egyébként nem kell tartania attól, hogy földönfutóvá válik. Úgy tudjuk, hogy az alapítvány több felajánlást is kapott, a közleményéből az is kiderült, hogy már meg is van a helyszín, ahol folytathatja a munkáját. Ezt a munkát nemrég riportban mutattuk be. 

 Az alapítvány munkatársai egyébként napok óta várják Páva Zsoltot egy teára, hogy a polgármester személyesen is láthassa, mivel foglalkoznak.

A pécsi önkormányzat határozatáról ma a Kormányinfón megkérdezték Lázár János kancelláriaminisztert, aki úgy nyilatkozott, ez egy helyi ügy, az Orbán-kormány elvárja a diszkriminációmentességet, de nem nyilvánít véleményt, mert a képviselő-testület hatáskörébe tartozik a kérdés.