A legsötétebb nyomorban él Magyarországon is több tízezer gyerek

2017. november 14., 15:52

Szerző:

A világhírű futballista, David Beckham a főszereplője annak a kisfilmnek, amely az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) programját népszerűsíti. Nem véletlenül esett a népszerű sportolóra a választás: Beckham 12 éve jószolgálati nagykövetként tevékenykedik az UNICEF-ben. És hogy most miért rúgott labdába? Azért, hogy minél többen felfigyeljenek a Gyermekek Világnapjának keretében világszerte rendezett megannyi programra. Idén először Magyarország is bekapcsolódik a világszervezet „legvidámabb globális eseménysorozatába”.

Az UNICEF Gyerekhang programjának előzménye egy évforduló. 1989. november 20-án fogadta el ugyanis az ENSZ a gyerekek jogait rögzítő egyezményt, amely elvileg 28 éve biztosít alapvető jogokat a gyermekeknek. Azt, hogy mennyire rögös úton halad ennek az egyezménynek a betartása, arra Magyarország – amely a harmadik világbeli, háború sújtotta országokkal összehasonlítva a béke és nyugalom szigete – is napi szinten ontja a számos szomorú példát. Mert bár fejlett ország, mégis az afrikai szegénységhez hasonló nélkülözésben élnek magyar gyerekek. A Budapest Intézet felmérése szerint 130 000 gyereknek kell szembenéznie az állandó nélkülözéssel, és közülük nagyjából ötvenezren rendszeresen éheznek. 110 000 gyerek él olyan háztartásban, ahol nincs fürdőszoba, 150 000, ahol nincs vécé, 200 000 gyerek pedig olyan háztartásban él a 21. század Magyarországán, ahol nincs vezetékes áram. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, ezek a gyerekek mennyi mindenről kénytelenek napi szinten lemondani. Ma Magyarországon egy prostitúcióba kényszerített gyereken alig vagy egyáltalán nem képes segíteni a gyerekvédelmi rendszer, amely általában elkövetőként kezeli őket. Az államosított iskolarendszerben a pedagógusokat magukra hagyta az állam azokkal a problémákkal, amelyek nem illenek a „családbarát kormány” világképébe, így például hatékony drogprevenció sincs.

Az alapjogi biztos hivatala több alkalommal is felhívta a kormány figyelmét arra, hogy nem működik megfelelően a gyermekvédelmi jelzőrendszer, ahogy számos komoly, rendszerszintű problémát, hiányosságot tárt fel a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai betegek ellátásának helyzetében. Mindeközben a jogvédő szervezeteket tömegével árasztják el azok az esetek, amelyekben – a szegénységükre hivatkozva – jogellenesen emeli ki az állam a családból a gyerekeket.

Emiatt is különösen fontos november 20., az UNICEF Gyermekhang programja.

„A Gyermekjogi egyezmény évfordulóját úgy ünnepeljük, hogy az élet számos területén, különböző kiemelt helyszíneken pár órára átadjuk a terepet a gyerekeknek, hogy a saját hangjukon mondhassák el, mit gondolnak a körülöttük lévő világról, feltehessék az őket érintő legfontosabb kérdéseket, és felemelhessék szavukat az őket érintő ügyekben. Gyerekek veszik át a felnőttek helyét a médiában, állami hivatalokban, fontos közintézményekben, nagykövetségeken, színházakban, ismert vállalatoknál és sportszövetségeknél, kipróbálva egyebek mellett a mentősök, a rendőrök, a banki dolgozók és különböző hírességek munkáját” – áll az UNICEF programfelhívásában.

A programhoz világszerte önálló rendezvényekkel kapcsolódnak iskolák és edzőtermek is. Magyarországon az OTP, a Telenor, a DM Magyarország, a Wizz Air, a Budapest Eye, a Róbert Károly Magánkórház és a Pappas Autó támogatja kiemelten a kezdeményezést. A részletes programról az unicef.hu/gyerekhang oldalon lehet tájékozódni.