A Nemzeti Múzeum elé vonultak, majd a Rádiónál követeltek szabad sajtót a tüntetők

2018. március 15., 18:18

Szerző:

Az Andrássy úton, az Opera előtt rendez megemlékezéssel egybekötött nagy, közös demonstrációt szervez a #diákvagyok mozgalom. „Veletek együtt, a tömeg erejével fogunk újra kiállni azért, hogy normális körülmények között tanulhassunk és dolgozhassunk a hazánkban. Nem várhat tovább az oktatási rendszerváltás! Vegyük a saját kezünkbe a sorsunkat, és mutassuk meg, hogy nem üldözhetik el a fiatalokat Magyarországról!" – áll az esemény felhívásában.

Fotó: Merész Márton

A diákok számíthatnak a kétfarkú békement, valamint a Fővám téri közös ellenzéki ünnep résztvevőinek jó részére is, ezért az öt órára meghirdetett rendezvény kezdése csúszik egy kicsit. Egyelőre nincsenek nagyon sokan az Opera előtt, de folyamatosan érkeznek az emberek.

Természetesen sok a fiatal, de idősebbek is felbukkannak. Tudósítónk találkozott pár nagypapakorú férfival, akik Pázmándról érkeztek. Máshol nem voltak ma, csak ide jöttek, hogy támogassák a fiatalokat – mondják.

Időközben mindenki befutott, akire számítani lehet, tudósítónk, Bíró Veronika becslése szerint több ezresre duzzadt a tömeg. Az egyik felszólaló szerint az y generáció belépett a közéletbe, és egyértelművé tette, hogy betelt a pohár.

Fotó: Merész Márton

Ország Olivér, a Független Diákparlament egyik szóvivője azt mondta, a fiatalok jelentik a megoldást a nemzet minden problémájára, az ő beleegyezésük nélkül semmilyen döntés nem születhetne az országban. Évek óta próbálnak konstruktív javaslatokkal hozzájárulni ahhoz, hogy korszerű oktatás legyen Magyarországon, a tudásuk versenyképes legyen az európai diákokéval, és a pedagógusok hivatása újra megbecsültté váljon. „Ehhez képest azt látjuk, hogy több ezer pedagógus hagyta el a pályát, több ezer tanuló esett ki az oktatási rendszerből, és aki benne marad, azt sem készítik fel az életre" – hangsúlyozta. 

A diákok osztályozzák a kormány munkáját, mindenre egyest adnak. A kormány nem tartja be az oktatással kapcsolatos ígéreteit, etika: 1-es. Tőlünk kérték, hogy elemezzünk egy mondatot. Egyes! Nem sikerült eltüntetniük mindenhonnan az elemzős videót. Informatika: 1-es!  Nem bírtak megmozdulni a diákokért. Testnevelés 1-es!

Fotó: Merész Márton

Közben folyamatosa a skandálás, éljenzés, pfújolás, a Himnusz után zúg az „Orbán, takarodj!", meg a Semjénkopter.

Felolvasták 12+1 pontos követelésüket, minden pont bejelentését nagy taps fogadja.

Az esemény amúgy kifejezetten békés, a korábbi ilyen demonstrációkhoz hasonlóan bulihangulat van.

Felszólalt Gyetvai Viktor is, aki szerint több mint tízezeren gyűltek össze. A demokrácia nem csak politika, de egymás meghallgatása, felszólalás az elnyomás ellen. A demokrácia mindannyiunké – mondta. Ha képesek vagyunk összetartani, akkor egy boldog és demokratikus ország lesz Magyarország. Ez pedig az oktatással kezdődik.

A beszédek után a tömeg elindult a Nemzeti Múzeumhoz. Ott újra felolvasták a 12+1 pontot, lassan már mindenki kívülről fújja. Az eredeti tervek szerint a lépcsőről olvasták volna fel és tartották volna a beszédeket, de a Múzeumkert be van zárva, oda biztos nem mennek be. Illetve de, néhányan bemásztak és egy EU-zászlót lengetnek. A rendőrök egy darabig hagyták, majd egyszerűen kizavarták őket.

Kint elszavalták a Nemzeti dalt az egész, nagyjából 7-8 ezresre becsült tömeggel együtt és felolvasták az erdeti, 170 éves 12 pontot.

Fotó: Merész Márton

Még egyszer felszólalt Gyetvai Viktor, mindenkit felszólított, hogy álljunk ki magunkért. Rabok legyünk, vagy szavazzatok! Egyúttal bejelentette, hogy a demonstráció véget ért, mindenki menjen haza és kezdje el a változást.

Néhány felvetették, hogy vonuljanak a Fidesz-székházhoz. Egyelőre nem tudni, hányan mennek, a rendőrök egy része mindenesetre már elindult a Lendvay utcához.

Egy nagyobb társaság, néhány száz ember a Múzeum háta mögé, a Magyar Rádió épületéhez ment és szabad sajtót követel. (A rádió amúgy már nem onnan, a Bródy Sándor utcából szól, évekkel ezelőtt átköltöztették az MTVA székházába, a III. kerületbe.)

Az ott maradt nagyjából 100 ember teljesen tanácstalan, mit csináljon, megpróbálják megszavazni, hogy az Astoriához vagy a Nyugatihoz menjenek-e.

Végül a Rákóczi úton elindult nagyjából ötven ember, akiket egy idő után feltartóztattak a rendőrök. Mindenkit igazoltatnak és feloszlatják a tömeget.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.