„A körülöttem kialakuló vita gyógyít és épít” – vallja a börtönbe vonuló Geréb Ágnes

2018. január 22., 10:32

Szerző:

„Nekem az a legfontosabb, hogy tudok-e tükörbe nézni, tudok-e aludni. Tudok” – ezt mondta a Magyar Nemzetnek Geréb Ágnes az őt ért támadásokkal összefüggésben. A szülész-nőgyógyász azzal kapcsolatban nyilatkozott a lapnak, hogy a bíróság január eleji döntése értelmében két évre börtönbe kell vonulnia. Ügye óriási vihart kavart, és rendkívüli módon megosztja a közvéleményt. Közel annyian támadják, ahányan támogatják.

Mint ismeretes, a szülész-nőgyógyász azért állt bíróság elé, mert 2003-ban egy általa vezetett otthoni ikerszülésnél a második csecsemő legalább 12 percig oxigénhiányos állapotba került, emiatt maradandó fogyatékosságot szenvedett, és végül félévesen meghalt. 2007 szeptemberében pedig szintén otthon szülésnél egy kislány magzat válla akadt el az édesanyja szeméremcsontjában, halálát a jogerős ítélet szerin oxigénhiány és a kiszabadítására tett műfogások során bekövetkező nyaki gerincsérülés okozta.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egyelőre nem tudni, hogy mikor és hova kell majd bevonulnia Geréb Ágnesnek, hogy letöltse a 2012-ben kiszabott börtönbüntetést. A döntéssel kapcsolatban megjegyezte: gondolatébresztő mai szemmel ránézni a jogerős ítéletre, egyúttal az elmúlt évtizedek történéseire. Sok, időnként nagyon nehéz pici lépés eredménye a mindennapok valóságává vált, Magyarországon ugyanis ma az édesapák, ha szeretnének, jelen lehetnek gyermekük születésénél.

A szülész-nőgyógyászt – aki a Klubrádiónak adott telefoninterjújában a minap boszorkányüldözésnek nevezte az ellene indított eljárást – a támadók mellett tömegek támogatják, a hétvégén például több ezren vittek virágot a Szabadság hídra, hogy jelezzék: támogatják a szülész-nőgyógyászt. A demonstrációról készült videónkat itt láthatják. Már több mint ezren csatlakoztak ahhoz a felhíváshoz is, amelyben egy napot vagy akár egy hetet is átvennének a büntetéséből. Erre azonban jogilag persze nincs lehetőség. Geréb Ágnes úgy nyilatkozott: hétszáz orvos állt ki mellette 2012-ben, az első ítélet után is, és most sem csupán azok a családok, nők emelnek szót, akik vele szültek. Nem csak azok a bábák, szülésznők, orvosok, akiket ő tanított.

 „A körülöttem kialakuló, társadalmat fölbolygató vita gyógyít és épít” – összegzett Geréb Ágnes.

A Geréb ügyről szóló összefoglaló véleménycikkünket itt olvashatják.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.