A korrupció folytatódik, csak ötszörös szorzóval

február 17. 06:31

Az LMP társelnöke szerint a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban is folytatódik a korrupció Magyarországon, csak ötszörös szorzóval.

Hadházy Ákos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján olyan Békés megyei, összesen 17 milliárd forintos uniós programokra hívta fel a figyelmet, amelyeket egy korábbi lopássorozat folytatásának titulált.

Az ügyet Simonka György fideszes képviselőhöz is kötötte, mondván: a politikus unokatestvére is vezette korábban azt a Dél-Békési Mezőgazdasági Termelőkért Alapítványt, amely „három milliárd forintot tett el, gyakorlatilag a semmire", de a fideszes politikushoz kapcsolódó céghálókból ismerhető emberek is feltűntek a projektek körül.

Fotó: LMP sajtó

Hadházy Ákos a Békés Megyei Önkormányzat honlapjáról is megismerhető projektek közül a többi közt egy 2,8 milliárdos, a fiatalok helyben tartását célzó programot emelt ki, mondván: ebből mindössze 430 millió ment ösztöndíjra, a többi szerinte túlárazott és „hihetetlen" tételekre.

Furcsállta például a háziorvossá és szakdolgozóvá válásra motiváló vállalkozói készségfejlesztő kiadványt, amely csaknem 20 millió forintért, 30 ezer példányban készült el.

Elismerte: nem tudható, hogy a 17 milliárd forintos programsorozat hány százaléka ment fiktív tételekre, leszögezte ugyanakkor: azért merik ezt megtenni, mert a hazai hatóságok nem tárják fel az ügyeket, az OLAF kapacitása pedig véges – írja az MTI.

A politikus arra a kérdésre, hogy a párt egy aláírásgyűjtőjét csütörtökön bántalmazták Budapesten, azt mondta: a magyar politikai élet évek óta a hívek egymás elleni felhergeléséről, a közélet hiszterizálásáról szól. Hozzátette: ez jelenleg leginkább a kormány szándéka, az atrocitások pedig ennek a következményei.