A kormányszóvivő szerint spekuláció miatt áll történelmi mélyponton a forint

2018. június 28., 15:41

Szerző:

Kovács Zoltán kormányszóvivő ma azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a magyar gazdaság állapota és teljesítménye nem ad okot a forint gyengülésére. Elképzelhető, hogy spekuláció van a forint ellen – írja a Portfolio. (Amúgy Kovács Zoltán szerint ebből is látszik, hogy most egész más a helyzet, mint 2008-ban, amikor Orbán 274 forintos árfolyamnál a miniszterelnök lecserélésében látta a helyzet megoldását.)

A forint tegnap történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben, az euró jegyzése 328 forint felett is járt. A Portfolio véleményezi is Kovács kijelentését, szerintük ennél rosszabb üzenetet nem küldhetett volna a piacnak. Erdogan török államfő is nemrég a külföldi befektetőket hibáztatta a líra gyengülése miatt, és spekulációs támadásokról beszélt.

EU-csúcs - Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztat EU-csúcs - Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztat
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

– Kovács Zoltánnak igaza van abban, hogy a magyar gazdaság helyzete (dinamikus növekedés, alacsony költségvetési hiány, többletes folyó fizetési mérleg, csökkenő államadósság és mérséklődő devizaarány) nem indokolja a forint esését, azonban a Magyar Nemzeti Bank jelenleg szembemegy a nemzetközi trenddel

– írják.

Az MNB laza monetáris politikát folytat az inflációs folyamatokra hivatkozva, miközben a piac magasabb kamatokat várna el Magyarországon. A magyar kamatszint így nem vonzza a befektetőket, ami gyengíti a forintot.

A portál szerint több elemző már azzal számol, hogy a forint 330–340-es szintig gyengül, ha az MNB nem változtat a laza monetáris politikán.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.