A kormányszóvivő „érdekes” memóriája

2017. január 25. 18:14

A Transparency International Magyarország ma hozta nyilvánosságra a korrupcióérzékelési index 2016-os adatait.  Magyarország, hét helyet zuhanva, 57. lett a 176 országot vizsgáló felmérésben. Kovács Zoltán erre annyit bírt reagálni: „Érdekes, hogy a Transparency International 2010 előtt nem tett ilyen megjegyzéseket és magasabbra értékelte az ország helyzetét ebben a rangsorban”.

Érdekes, hogy a civilek ellen hadjáratot indító kormány egyáltalán nem emlékszik a 2010 előtti évekre. „A TI az elmúlt években számtalanszor rámutatott arra, hogy korrupciós szempontból Magyarországon nem jó irányba haladnak a dolgok. Azt is sokszor hangsúlyozzuk, hogy a bajok nem 2010-ben kezdődtek. Már 2008-ban, a baloldali kormányzás idején felhívtuk a figyelmet arra, hogy intézményesült a korrupció Magyarországon, bár a vesztegetéseket ekkor még sokkal inkább ítéltük a demokratikus rendszer melléktermékének, mintsem alapvető jellemzőjének” – írják a Magyarország 2016-ban nyújtott korrupció elleni teljesítményét értékelő tanulmányukban is.

De azt is elfelejtették már, hogy még ellenzékben hányszor hivatkoztak a TI jelentéseire. Varga Mihály például 2008 szeptemberében a korrupcióérzékelési index akkori eredményeire hivatkozva interpellálta a szocialista–szabaddemokrata kormányt a Magyarországon már akkor is nagyon súlyos korrupciós problémák miatt.

Két hónappal később, 2008 novemberében pedig Orbán Viktor nyilatkozta a Heves Megyei Hírlapnak: „A Transparency International jelentésében azt olvastam, hogy Magyarország minden évben elveszít kettőszázmilliárd forintot a közbeszerzések körül uralkodó korrupció miatt.”