A Klebelsberg Központ elnöke szerint nincs értelme számokról beszélni, Magyarországon nincs pedagógushiány

2018. augusztus 23., 07:50

Szerző:

Interjút adott a Magyar Hírlapnak Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ új elnöke, a beszélgetés leginkább feltűnést keltő állítása pedig tényleg az, hogy szerinte Magyarországon valójában nincs is pedagógushiány

elkövetkező hét évben biztosan nem várható az, hogy a nyugdíjba vonulás miatt magasabb létszámban lenne szükség pedagógus-utánpótlásra.

A kijelentés kissé hajmeresztő annak a fényében, hogy országosan hozzávetőlegesen 2400, csak Budapesten több 500 pedagógus hiányzott a tanévkezdéshez, az életpályamodell pedig megbukott, a friss tanári diplomát szerző fiatalok közül sokan elhelyezkedni sem próbálnak meg valamelyik iskolában az alacsony kezdő fizetések miatt.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Hajnal Gabriella szerint ettől függetlenül 

nincs is értelme számokról beszélni,

ami helyett a fluktuáció jelenségét ajánlja a figyelmünkbe. – Fluktuáció, betöltetlen álláshelyek vannak, de nincs országos pedagógushiány – kockáztatta meg. A kérdésre, hogy mi lesz szeptemberben, így válaszolt:

Nem mondhatom, hogy mindenütt minden tanár meglesz, mert nem lenne igaz. De ez minden évben így van. Azt viszont kijelenthetem, hogy bár tavaly is voltak néhány helyen betöltetlen állások, a tankerületek megoldották a problémát.

A tanárhiány hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.