A Jobbikkal való összefogást látja az „egyetlen politikai innovációnak” az LMP társelnöke

2018. augusztus 18., 10:40

Szerző:

„Néhány alapvető politikai kérdésben sarkos véleményem van” – mondta sarkosan a Népszavának adott interjúban Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke. A kérdésre, miszerint néhány LMP-s úgy látja, Keresztesnek a Jobbik-LMP frigy az egyetlen politikai elképzelése, azt mondta,

arra külön sem az LMP, sem a Jobbik nem képes, hogy hiteles, erős alternatívát és pozitív jövőképet tudjon mutatni.

Keresztes szerint ugyanakkor a régi baloldali pártok alkalmatlanok, többszörösen bizonyították, hogy képtelenek valóban az emberek érdekében kormányozni. „Létezésük a Fidesz érdeke, mert nehezítik egy hiteles ellenzéki alternatíva felépítését – így a NER részeinek tekintem őket. Mondom ezt annak ellenére, hogy sok baloldali barátom van, és tudom, hogy rengeteg tisztességes, jó szándékú ember politizál ezekben a pártokban is. És igen:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

fontosnak tartom, hogy az aktuális kihívásokra is választ kínáló, a NER ellen fellépő, nem pedig abba belesimulni igyekvő XXI. századi pártok megpróbálják megtalálni az együttműködés lehetőségeit. Most ezt látom az egyetlen valódi politikai innovációnak.”

Szerinte a Jobbik és az LMP semmit nem tud megvalósítani programjából, ezért neki nagyon határozott politikai célja, hogy „az LMP, a Jobbik és a helyi civilek összefogása a legtöbb városban, térségben megvalósulhasson.”

És hogy mit szól a Jobbik-LMP közelítés stratégiájához Szél Bernadett, a párt másik társelnöke, arról Keresztes azt mondta: a Jobbik „a néppárti fordulattal olyan irányba indult el, ami miatt egyre inkább vállalható az együttműködés, programok vagy konkrét ügyek mentén - tisztelve a pártjaink között fennálló fontos nézetkülönbségeket. Bernadettel ebben egyformán gondolkodunk.”

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.