A Jobbik Hódmezővásárhely után is nemet mond az együttműködésre, az LMP és az MSZP viszont már tárgyal

A szélsőjobboldali párt nem mondana le képviselőjelölti helyekről, viszont az MSZP és az LMP még megállapodhat. Úgy tudjuk, ők már tárgyaltak, és be akar szállni a DK is.

Szerző:

A parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke, Dúró Dóra hétfői sajtótájékoztatóján elsősorban a oktatáspolitikai kérdésekről beszélt, de értelemszerűen nem kerülhette el a kérdést arról, mit szól pártja az LMP ajánlatához.

Mint megírtukSzél Bernadett vezetésével az LMP tárgyalást kezdeményezett a Jobbikkal és az MSZP-vel is az egyéni választókerületi jelöltek kölcsönös visszaléptetéséről, az MTI szerint Dúró egy újságírói kérdésre Dúró azt válaszolta,

„semmilyen tárgyalás nem képzelhető el a Jobbik és az MSZP között, a szocialisták már nem képviselnek erőt, s mivel könnyen lehet, hogy ki fognak esni a parlamentből, a rájuk adott szavazatok elvesznek”, de a Jobbik más pártokkal sem készül tárgyalni a választásokig.

Dúró az LMP-nek külön odaszúrt egyet: szerinte azzal, hogy nem hozták nyilvánosságra 106 egyéni jelöltjüket, azt sugallják, nincsenek is meg az embereik, komolytalan párt képét mutatják. A politikus asszony gratulált a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson győztes Márki-Zay Péternek, majd hozzátette, hogy a független jelölt kampányát Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója és csapata végig segítette. Így a jobbikos politikus szerint a fő tanulság az, hogy a Fidesz legyőzhető ha a szavazók a legesélyesebb ellenzéki jelöltet támogatják. „A Jobbik mindenhol önálló jelöltekkel készül a kormányváltásra” – zárta a sajtótájékoztatóját ennek ellenére Dúró.

Fotó: Bazánth Ivola

 

A Jobbik tehát elzárkózik attól, amire az MSZP-Párbeszéd is csupán a logika és a számok, a kormányváltás esélye, nem pedig értékalapon lett volna hajlandó tárgyalni Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje az LMP-vel való tárgyalást üdvözölte, forrásaink szerint ott várható is megállapodás, ám a zuglói polgármester szavaiból is kiderült, a Jobbikkal nincs szövetség. Molnár Gyula, az MSZP elnöke is elkötelezettje az LMP-vel való megállapodásnak. Mint mondta, egy éve ezt szorgalmazták.

A 168 Óra információi szerint egyébként az LMP és az MSZP-Párbeszéd szövetség már tárgyalt is, s hamarosan ismét asztalhoz ülnek.

Szél ajánlata egyébként feltüzelte az ellenzéki kedélyeket. Miután délelőtt az MSZP-Párbeszéd a megállapodás melletti elkötelezettségét fejezte ki, Gyurcsány Ferenc hétfőn délben szintén bejelentette, hogy a hódmezővásárhelyi eredmény egyik tanulsága, hogy az ellenzéki megállapodást ki kell szélesíteni. Ezért a DK vezetője megbízta Molnár Csaba alelnököt, hogy „kezdeményezzen hivatalos tárgyalást az LMP-vel, minél több körzetben lépjenek fel közösen a Fidesszel szemben. – A DK kész kölcsönös visszalépésekre – tette hozzá.

Október 23. - Ellenzéki pártok vezetői Nagy Imre szobránál Molnár Gyula, Karácsony Gergely és a haragosnak látszó Gyurcsány Ferenc
Fotó: Szigetváry Zsolt

Magyarán Gyurcsány szeretne ott lenni a tárgyalóasztalnál, noha az LMP felkérésében nem esett szó a DK-val való egyezkedésről. Érdekesség továbbá, hogy Gyurcsány ezen a tájékoztatón már messze nem volt olyan elutasító a Jobbikkal szemben, mint korábban, sőt, arra a kérdésre, hogy ki meri-e jelenti, hogy soha semmilyen együttműködést nem folytatnak a Jobbikkal, lényegében azt mondta:

„vannak olyan kérdések a magánéletben és a politikában, amelyekre nem lehet igennel és nemmel válaszolni”.

Gyurcsánynak persze jelentős fenntartásai vannak, azzal, amit a Jobbik képviselt és képvisel. „Meghallgatjuk a választóinkat, de álláspontunk nem változott: sem formális, sem informális együttműködést nem tartok elképzelhetőnek. Hogy ez megváltozhat-e, azt nem tudom.”