A Jobbik feljelentést tett a CÖF MVM-es félmilliárdja ügyében

2017. november 5., 17:59

Szerző:

A Jobbik ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amiért az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az adatvédelmi hatóság elnökének felszólítása ellenére sem adott tájékoztatást arról, miért támogatta tavaly év végén 508 millió forinttal a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) mögött álló mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt.

Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnapi, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az MVM hallgatása tovább erősíti azon gyanújukat, hogy a CÖF 2016 decemberében a társaságtól kapott több mint félmilliárd forintból valósította meg a Jobbik lejáratását, valamint a Vona Gábor Jobbik-elnök és Gyurcsány Ferenc DK-elnök összemosását célzó bohócos plakátkampányát.

CÖF plakátkampány Budapesten
Fotó: MTI/Marjai János

A Jobbik politikusa szerint amennyiben ez így történt, az MVM tiltott pártfinanszírozást, illetve hűtlen kezelést hajtott végre.

Szávay István emlékeztetett: korábban hiába fordult közérdekű adatigényléssel a villamos művekhez, a társaság nem adott tájékoztatást arról, hogy milyen körülmények mellett döntöttek a CÖF alapítványának támogatásáról.

Az ellenzéki párt képviselője elmondta, ezt követően a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke szeptember végén kelt levelében a kért adatok 15 napon belül történő kiadására szólította fel az MVM-et. A társaság azonban az elmúlt másfél hónapban nem tett ennek eleget - tette hozzá Szávay István, hangsúlyozva, a közérdekű adattal visszaélés vétsége két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A Jobbik képviselője kérdésre válaszolva pártja nevében a leghatározottabban elítélte Gyurcsány Ferencnek a határon túli magyarok szavazati jogának megvonására vonatkozó szándékát. Szávay István úgy fogalmazott, a DK elnöke nem először „uszít" a külhoni magyarság ellen.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kedden jelentette be: aláírásgyűjtést indít azért, hogy ne szavazhassanak, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit.