Zivatarokra készülhetünk a következő napokban, de aztán ismét felmelegedés jön - Ilyen időjárás vár ránk a jövő héten

2020. július 5., 17:14

Szerző:

A jövő hét elején lehűl, de aztán ismét melegszik az idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. 

Hétfőn a többórás napsütés mellett néhol lehet gyenge zápor, majd késő délutántól, estétől északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és akkor egyre több helyen alakul ki zápor, zivatar. A szél főként a Dunántúlon megerősödik, estétől többfelé viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban 13-19 Celsius-fok lesz. Napközben 29-33 fokig melegszik a levegő. Arra is felhívták a figyelmet, hogy hétfőn a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,4-es (extrém) UV-B-sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A fővárosban hétfőn gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, csak estétől növekszik meg erősen a felhőzet, és akkor zápor előfordulhat. Az időnként élénk északnyugati szél éjszakára mérséklődik, majd holnap ismét megélénkül, majd estétől megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

Keddre virradó éjjel sokfelé lesz eső, zápor, helyenként zivatar, aztán délelőtt a Dunántúlon, délután keletebbre is megszűnik a csapadék. Napközben csökken a felhőzet, délután már keleten is gomolyfelhősre, naposra fordul az idő. A szél erős, több helyen viharos lesz. A minimumhőmérséklet 13-18, a maximumhőmérséklet 17-24 fok között alakul, keleten lesz napközben a hűvösebb.

Szerdán, csütörtökön és pénteken napos idő várható csapadék nélkül. A legalacsonyabb hőmérséklet szerdán 7-13, csütörtökön 9-16, pénteken 12-17 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet szerdán 23-27, csütörtökön 26-31, pénteken 27-32 fok között valószínű.

Szombaton több órára kisüt a nap. Helyenként - inkább az ország északi és nyugati részén - zápor, zivatar valószínű. A Dunántúlon megélénkülhet, megerősödhet a szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás, illetve zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A minimumhőmérséklet 15-21, a maximumhőmérséklet 28-33 fok között várható.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett elszórtan zápor, zivatar várható. A szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 17-22 fok lesz. Napközben 24-30 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.