A Hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul a DK a menekültek éheztetése miatt

2018. augusztus 25., 17:56

Szerző:

A Demokratikus Koalíció (DK) számára elfogadhatatlan, hogy bármilyen kormányrendeletre, törvényre hivatkozva a határhoz érkező menekülteket éheztessék - írta közleményében a párt az Atv.hu szerint. Hozzátették: a tompai és a röszkei határon - Iványi Gábor lelkész társaságában - szerzett tapasztalatok alapján elmondható, hogy napi 1 ember érkezik a tranzitzónába.

Iványi Gábor a határnál
Fotó: Kökényesi Gábor

A DK szerint a két táborban összesen 120-an várják sorsuk alakulását. "Az, hogy ezek a férfiak, nők és gyermekek enni, inni kapjanak, megfelelő orvosi ellátásban részesüljenek, erkölcsi kötelesség. Ezt megvonni semmilyen jogszabályra hivatkozással sem lehetséges" - írták.

A DK szerint fontos a határok védelme, az emberek biztonsága, de ahogy Iványi Gábor fogalmazott - az emberrel egyidős emberi parancsoktól nem tekinthetünk el.

Embertelen törvényeknek pedig nem csak a megalkotása, hanem alkalmazása is bűncselekmény.

Tekintettel arra, hogy több civil szervezet is jelezte, hogy éheztetés fordult elő a magyar határon, a DK a Hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálatát kezdeményezi, egyúttal kezdeményezzük annak a joghézagnak a megszüntetését is, amely lehetővé teszi menekültek éheztetését. Ehhez pedig törvénymódosítást fognak beadni.