A gyerekeket kitiltották a tanuszodából, mert zavarták a NER elitjének kikapcsolódását

2018. január 17., 14:19

Szerző:

Az I. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Oxygen Wellnessben található tanmedence eredetileg a kerületi gyerekek sportolását szolgálta volna, ehelyett a politikai és gazdasági elit használja – írja a hvg.hu. A portál megszerezte az eredeti pályázati anyagot, és tesztelte is a helyet.

A mindössze 270 méterre lévő iskolából sokkal messzebb, a Császár-Komjádi Sportuszodába busszal fuvarozzák a gyerekeket. Pedig a kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás többször is büszkélkedett azzal, milyen remekül szolgálják a kerületi gyerekek érdekét, hogy az új központ medencéjét tanuszodaként is használhatják a kerületi gyerekek. „A létesítményben működő tanuszoda a kerületi diákok rendelkezésére áll" – közölte az átadáson a polgármester az önkormányzat honlapjának tudósítása szerint.

Oxygen Wellness Naphegy
Fotó: Facebook/Oxygen Wellness Naphegy

A sport- és wellness központban azonban egy szál gyerek sem úszik, sokkal inkább NER elitje, például Habony Árpád is, de gazdasági vezetők is előszeretettel tartják itt találkozóikat. A közelben található Lisznyai Utcai Általános Iskola két éven át próbálkozott itt a diákok úszásoktatásával. A drága napidíjat fizető vendégek azonban panaszkodtak a gyerekzsivajra, ezért kellett átszervezni az úszásoktatást a szomszédos kerületbe. Pedig a pályázati felhívásban is szerepelt, hogy az a pályázó részesül előnyben, aki biztosítja a tanuszoda működését.

A 8000 négyzetméteres központ mégsem a gyerekek biztonságos sportolását szolgálja. A sötétített üvegek, led-világítás, fekete csempe nem ad elég fényt a tanításhoz, a medence 1,2 méteres mélysége túl sok. Ráadásul már csak megszabott időben, 8 és 12 óra között mehetnek be gyerekek a wellness részlegbe, ahol az uszoda is található.

Tehát az eredeti tervek helyett, a kerületi lakosok, gyerekek, iskolák tanuszodája helyett egy luxuswellness központot alakítottak ki. Az elkészült épület önkormányzati tulajdonban van, az üzemeltetését viszont átengedték 25+15 évre a 2005-ben kiírt pályázaton győztes konzorciumnak, amely magát a beruházást saját költségén megvalósította. Az üzemeltető Oxygen Wellness Kft. egy Clarement Investments Ltd. nevű cég tulajdona. A Cipruson bejegyzett cég jogi ügyeit az akkor még ügyvédként praktizáló, jelenlegi nemzeti fejlesztési miniszter, Seszták Miklós intézte. A bedöntött Népszabadság korábban írt arról, hogy ennél szorosabb szálak is fűzik Sesztákot a luxussportcentrum üzleti köréhez.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 18., 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.