A földekre küldené dolgozni a magyar fiatalokat a migránsszendvicses miniszter

2018. május 16., 11:59

Szerző:

A mezőgazdaság versenyképességének, az ágazat fejlődésének a munkaerőhiány enyhítése, illetve a fiatalok bevonása a kulcsa – jelentette ki Nagy István agrárminiszter-jelölt az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Fotó: Agrofórum

Az afrikai sertéspestis Hevesi elterjedésének okát oly briliánsan megfejtő tárcavezető szerint a bevonás érdekében olyan támogatási rendszert kívánnak kiépíteni, amely lehetőséget teremt a munkaadóknak arra, hogy ne idénymunkaszerűen foglalkoztassák az embereket, hanem teljes állásban. Ugyanakkor új fejezetet nyitnának a vidékfejlesztési pályázatok, a fiatal gazda támogatások területén - fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben

az agráriumban egyre égetőbb a munkaerőhiány, vidéken 150 ezer ember végez közmunkát.

Ebben a helyzetben, megfelelő ösztönzők kialakításával, legalább 50 ezer embert fel tudna szívni az agrárium. Ugyanis a fejlődés feltétele, hogy lesz-e aki ellátja a jószágot, leszüreteli a gyümölcsfát és felül a traktorra – írja az MTI.

A párját ritkító magyar szamóca leszedése egyelőre mindenesetre meglehetősen bizonytalan projekt, tekintve, hogy amíg a miniszter által lefestett paradicsom nem száll le a földre, addig még az ukrán napszámosok is inkább Lengyelországba járnak dolgozni, mint hozzánk. 

    

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.