A fideszes polgármester marxista tanácsadója lett a megyei napilap főszerkesztője

2018. január 8., 16:41

Szerző:

Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármesterének politikai tanácsadója, Balázsi Tibor foglalta el a Miskolcon megjelenő Észak-Magyarország főszerkesztői székét – írja az Átlátszó Országszerte blogja. 

A Hajdú-Bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország (továbbá két román regionális lap, az Erdély magyar határmenti részein megjelenő Jurnal Aradean és a Jurnal Bihorean a Media Development Management Kft. hez tartozik. A cég az Ausztriában hűtlen kezelés és sikkasztás miatt elítélt osztrák üzletember, a Népszabadság bezárásáról hírhedt Heinrich Pecina tulajdona. 

A Pecina-cég menedzsmentje a napokban új főszerkesztőt nevezett ki az Észak-Magyarország élére: Balázsi Tibor egykori MDF-es országgyűlési képviselőt, Kriza Ákos (Fidesz) miskolci polgármester politikai tanácsadóját.

Nem rúgtak ki senkit, egy tulajdonosi képviselő vette át az irányítást, és a korábbi vezetők eggyel hátrább léptek, de mindenki meglepetésére a szalonkritikus hangvétel a miskolci várospolitikával  kapcsolatban megmaradt.

Fotó: Wikipédia

Ennek alighanem most vége lesz, legalábbis ettől tartanak az Átlátszó forrásai a szerkesztőségben. A  hírek szerint Balázsi betoppanása a lap helyi vezetésében is okozott némi zavart, de most már mindenki izgatottan várja az esetleges személyi döntéseket.

Szédítő pályaív

Balázsi Tibor az 1980-as évek vége felé egy üzemi lap, a Borsodi Vegyész újságírója volt, ezután került az Észak-Magyarország testvérlapjához, a miskolci Déli Hírlaphoz. A rendszerváltás előtt nem sokkal váltott, és az akkori Nehézipari Műszaki Egyetem

Marxizmus-Leninizmus Tanszékén lett egyetemi oktató.

A rendszerváltást helyben Mile Lajossal (korábbi LMP-s képviselő, jelenleg kolozsvári főkonzul) és Furmann Imrével szervezték az MDF színeiben, és mindhárman be is kerültek a rendszerváltás utáni első parlamentbe.

Balázsi Tibor politikai pályája kezdetén azzal került be a hírekbe, hogy 1990-ben Leninvárosban (ma Tiszaújváros) az ő gyújtó hangú beszéde után kis híján meglincselték Grósz Károly volt pártfőtitkárt. Az MDF tagjaként kulturális és sajtópolitikai kérdésekkel foglalkozott, majd az elsők között megalakult egyik kereskedelmi rádió tulajdonosaként Miskolcon indított sikeres rádiót. A 2000-es években újabb kereskedelmi rádiókat alapított és működtetett Észak-Magyarországon illetve Erdélyben, amiket aztán több-kevesebb sikerrel eladott, és már vagyonos emberként keresett újabb befektetési lehetőségeket.

Az üzletember ezután sem távolodott el teljesen a politikától, a 2010-es választások idején  az LMP országos listáján az esélytelen 130. helyen szerepelt. Egy alkalommal pedig még a miskolci közgyűlésbe is bekerült egy civil szervezet képviseletében. 2009-ben beszállt az eszakhirnok.com portál tulajdonosi körébe, és 

vitriolos cikkekkel támadta a helyi szocialisták kulcsembereit

Lilaakác álnéven.

A Fidesz 2010-es győzelme után Kriza Ákos, Miskolc új polgármestere a krónikus káderhiányt orvosolandó hívta meg politikai tanácsadónak az akkor már veterán politikusnak számító Balázsi Tibort maga mellé.