A Fidesz már most törvénytelennek minősíti a Czeglédynek adott Altus Portfólió-kölcsönt

2018. január 29., 16:02

Szerző:

Az Altus Portfólió Kft.-vel szemben indított jegybanki piacfelügyeleti eljárás azt jelenti, hogy valószínűsíthetően törvénytelen volt a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó cég és a Czeglédy Csaba közötti kölcsönügylet - mondta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten, újságírók előtt.

A politikus közölte, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly októberi beadványa alapján indított piacfelügyeleti eljárást. Alapos a gyanú ugyanis, hogy az Altus Portfólió Kft. nem rendelkezett pénzügyi tevékenységhez szükséges engedélyekkel.

Kifejtette, hogy a társaság három alkalommal, összesen mintegy 200 millió forint kölcsönt nyújtott a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított Czeglédynek, illetve az általa vezetett Human Operator Zrt.-nek, amely a gyanú szerint nem fizetett be csaknem 3 milliárd forint áfát, a diák-, valamint nyugdíjas munkavállalók bérét pedig ellopták. Megjegyezte, a károsultak állami kártalanítása a közelmúltban megkezdődött.

Budai Gyula jelezte, ha bebizonyosodik a jogosulatlan pénzügyi tevékenység, amely bűncselekménynek minősül, és őt erről az MNB tájékoztatja, akkor haladéktalanul büntetőfeljelentést tesz. Gyurcsány Ferenc nemcsak pénzügyileg, hanem politikailag is támogatta „strómanját”, az egész ügy Gyurcsány  és a baloldal korrupciós ügye - fogalmazott a fideszes képviselő. Azt is mondta, hogy Czeglédy pénzügyi támogatása „nem jótékonyságból történt”, a Human Operator által „eltüntetett” 3 milliárd forint és az Altus Portfólió Kft.-től a Human Operatornak adott pénz is a DK és az MSZP kasszájába vándorolhatott.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, december végén jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, miszerint az állami kifizeti a Czeglédy-ügy károsultjait. Ráadásul miközben Czeglédy hatalmas helyreigazítási pert nyert a kormányközeli média ellen, a Fidesz anélkül nyomott le egy, a politikust elítélő határozatot az Országgyűlés torkán, hogy az ügyben még nem született bírósági ítélet.