A Fidesz csak szájszéli mosollyal figyeli az Európai Unió morzsolódását

Sorvezetőt adtak Guy Verhofstadtnak a magyar érdekekről, az EU-s főtárgyaló pedig megígérte, hogy követi is azt. Interjú Mester Barnabással, a Radikális Európai Demokraták mozgalmának alapítójával a Brexit-konzultációról.

2017. december 13., 19:26

Szerző:

Több ezer választ és javaslatot gyűjtött be az elmúlt hetek online konzultációja során a Nagy-Britanniában élő magyaroktól a Radikális Európai Demokraták mozgalma. Az Ujhelyi István EP-képviselő által alapított szervezet a Brexit-tárgyalások kapcsán kért személyes elvárásokat és hozzászólásokat a több százezer érintett magyartól. A beérkezett üzeneteket összesítették, és a mai strasbourgi európai parlamenti (EP) ülésen átadták Guy Verhofstadtnak, afféle sorvezetőként.

Az EP Brexit-ügyi főtárgyalója ígéretet tett arra, hogy mindegyik felmerült kérdést megválaszolja, és képviseli a kivándorolt magyarok érdekeit is a tárgyalások során.

Mester Barnabás, Ujhelyi István és Guy Verhofstadt a konzultációs eredményekkel

Mester Barnabás, a RED mozgalom egyik alapítója a 168 Órának azt mondta: a Fidesz csak „szájszéli mosollyal” figyeli a britek kiválását, a RED pedig az Orbán-kormány helyett is képviseli a magyarok érdekeit.

– Lehet ez egy olyan konzultáció, amelynek kézzel fogható eredménye is van?

– A brit kiválás egy húsbavágó, mindannyiunkat érintő, de elsősorban több százezer kint dolgozó és boldogulását kereső magyar állampolgár életét befolyásoló, egyébként rendkívül törékeny folyamat. Egy valódi ügy valódi kérdésekkel, nem pedig holmi hazugságra épített álkonzultáció. Valóságos és konkrét válaszokat, javaslatokat kaptunk, amelyeket az EP illetékesének asztalára tettünk.

– Milyen tapasztalatokkal zárult az akció: hányan küldték vissza, és melyek a legfontosabb igények, panaszok?

– Közösségi kampányunknak köszönhetően több mint háromezer üzenet és észrevétel érkezett a RED központi e-mail-címére, nagy többségében a Nagy-Britanniában élő magyaroktól, de a Magyarországon maradt rokonoktól, „Skype-nagyszülőktől” is kaptunk érdemi javaslatokat. Ezeket mind összesítettük, feldolgoztuk és átadtuk Guy Verhofstadtnak, az EP Brexit-ügyi főtárgyalójának, hogy egyfajta sorvezetőként használja a jövőben is. Mert, bár a magyar munkavállalókat is érintő állampolgári jogok kérdésében részmegállapodás született, a teljes megegyezés még messze van, és a végeredmény erősen bizonytalan. Számunkra a magyar érdek az elsődleges, így például annak a több százezer magyarnak a státusa és sorsa, akik az elmúlt években brit földön kerestek és találtak boldogulást. Garanciákat kívánunk nekik biztosítani a saját eszközeinkkel. Erről szólt a konzultáció.

– Mit várnak az angliai magyarok az uniós főtárgyalóktól?

Mester Barnabás, a RED alapítója és politikai koordinátora

– Elsősorban garanciákat szeretnének látni. Nyilván a hírekben olvastak a Brexit-folyamat részeredményeiről, de meglehetős tájékozottságuk okán számos kérdésük és aggodalmuk van, amelyekre szeretnék felhívni a döntéshozók figyelmét.

Tapasztalat, hogy a Brexit körüli fékevesztett populista kampány következményeként ingatag a bizalom elsősorban a brit fél következetessége és szavahihetősége kapcsán.

Csak egyetlen példa, ami szerepel is az átadott összefoglalóban: többen szóvá tették a magyarok közül, hogy a Brexit-részmegállapodás szövege szerint egy jövőbeni brit parlament bármikor felmondhatja az állampolgári jogokról szóló megállapodást, ami nyilvánvalóan bizonytalanságot jelent.

– Mennyire érezhetik veszélyben magukat azok, akik évek, akár évtizedek óta Nagy-Britanniában dolgoznak? Hogyan érzi ma magát brit földön egy „EU-migráns”?

– Többen jelezték aggodalmukat, hogy miután nem automatikus a szerzett jogok védelme, ezért a brit kormány gálánsnak tűnő ajánlatától függetlenül is bárki elveszítheti jelenlegi státusát, ezzel veszélyeztetve bérleti és munkaszerződéseit, bankszámláit. Szintén hangsúlyosan szerepelt a magyar észrevételek között, hogy

a Brexit előrehaladtával egyre többen érzik bizonytalanságban mikrovállalkozásukat, szezonális munkavállalási lehetőségüket vagy épp megszerzett nyugdíjjogosultságukat.

Ugyancsak a RED mozgalom konzultációja mutatta ki, hogy több száz, Nagy-Britanniában tanuló diák tart attól: kötelezettségeik és költségeik jelentősen megváltoznak majd a brit kilépést követően, de több tucat „Skype-nagyszülő” is aggodalmát fejezte ki a beutazást, rokonlátogatást várhatóan megnehezítő adminisztratív korlátozások miatt.

– Konkrét visszajelzések érkeztek arról, hogy megkülönböztetnék a kelet-európainak nevezett, így a magyar munkavállalókat manapság?

– Volt néhány jelzés, amely verbális támadásokról, konfliktusokról adott számot, de ezeket nem nevezném tömegesnek. Tény, hogy a populista konzervatív Brexit-kampány – amely a „gazdasági migráns” bevándorlókat, elsősorban a kelet-európai munkavállalókat tette felelőssé a problémákért – elszabadította az indulatokat Nagy-Britanniában. Tucatnyi olyan esetről tudunk a sajtóból, amely elsősorban lengyeleket ért konkrét fizikai atrocitásokról, szélsőséges, idegengyűlölő támadásokról adott hírt. Megnyugtató, hogy magyarokat ért hasonló esetekről eddig nem tudunk. Kétségtelen, hogy a Brexit körüli populista kampányok nem könnyítették meg a kint élő magyarok helyzetét.

– Novemberben azzal jelentették be a konzultációt, hogy „a válóper” még csak most kezdődik, a „vagyonmegosztás” pedig fájdalmas folyamat lesz. Milyen „vagyonelemekre” tarthatnak igényt a magyar munkavállalók?

– Vagyonelemek alatt a gazdasági kérdéseket érintő részleteket értettük: például az uniós ügynökségeket, amelyeket már elveszített az Egyesült Királyság, vagy az egységes piac státusát, amely még kérdéses. A magyarok esetében a szerzett jogok azok, amelyek megőrzése kiemelten fontos volt a számunkra, ez egyelőre biztató a részeredmények ismeretében, de biztos garanciák kellenek.

– Mit kellene képviselnie a magyar kormánynak ebben a helyzetben, és mi az, ami ebből érzékelhető, mi nem?

– Orbán Viktor és a Fidesz vállaltan lemondott a kivándorolt magyarokról. Tökéletesen példázza a hozzáállásukat, hogy másodrangú állampolgárként tekintenek rájuk a szavazati joguk korlátozásával és a hazahívásukra indított, de eredménytelen kirakatprogramokkal.

A Fidesz szájszéli mosollyal figyeli az Európai Unió morzsálódását jelentő Brexit-folyamatot, amelyet Orbán korábbi jó szövetségese, az azóta megbukott David Cameron indított el a lejtőn.

A Fidesz-kormány ebben az ügyben is úgy viselkedik, mint máskor: szavakban a nemzeti érdekképviseletről papol, de tettekben rendszerint csak gáncsos kuruckodásra telik. Az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalóját, Guy Verhofstadtot például a közszolgálati médiában és a Habony-művekben az ördög földi helytartójaként és a magyar nemzet elárulójaként pofozzák, ahelyett hogy a magyarok számára fontos ügyekben együttműködnének vele. Mi, radikális európai demokraták ezt is elvégezzük helyettük.