A férfi többet, a nő kevesebbet keres, ha gyereke van

2018. május 21., 09:46

Szerző:

Az apák minden európai országban többet keresnek, mint gyermektelen férfitársaik, azonban a nőkre általában ennek épp az ellenkezője igaz. Különösen a közép-európai országokra, köztük Magyarországra jellemző, hogy a nők bérhátrányba kerülnek, ha gyerek mellett vállalnak munkát – írja a G7 az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének felmérése alapján.

A nemzetközi viszonylatban készített vizsgálat szerint azokban az országokban, ahol a nők nagyobb arányban dolgoznak, ott kisebb az anyák bérhátránya. Ezt általában a rugalmas foglalkoztatási formák, az óvodai ellátás elérhetősége teszik lehetővé, illetve az, hogy a társadalom támogatja az anyák gyermekvállalását.

A bérhátrány azért jelentkezik, mert a nők általában sokáig maradnak távol a munkaerőpiactól a gyermek születése után. Emellett gyermekvállalás után inkább a rugalmasabb munkaidőt és a stresszmentes munkát keresik, ami alacsonyabb fizetéssel jár, de szerepet játszik a velük szemben tanúsított munkahelyi diszkrimináció is.

Fotó: Pixabay

 

Lovász Anna, az MTA KI munkatársa és lengyel kollégája nemzetközi viszonylatban is megvizsgálták az anyák és az apák, valamint a gyermektelenek közötti átlagos bérkülönbségeket. Arra jutottak, hogy az európai országok három csoportra bonthatóak.

Az első csoportban három dél-európai ország, Görögország, Spanyolország és Olaszország szerepel. Itt kevésbé elérhetőek a bölcsődék és óvodák, a társadalmi normák pedig tradicionálisak. Az anyák vagy csak rövid ideig maradnak távol a munkától, vagy végleg kilépnek a munkaerőpiacról szülés után, ezért a gyermekes nők nem szenvednek bérhátrányt.

A második csoportban főként nyugat-európai országok találhatóak (például Belgium, Hollandia, Franciaország), ahol elérhetőek a gyermekellátási intézmények, az anyák nem maradnak nagyon sokáig távol a munkából, széles körben elterjedtek a rugalmas foglalkoztatási formák és a dolgozó anyák társadalmi megítélése is pozitív. Sokan dolgoznak gyerek mellett, jellemzően kicsi a bérhátrány.

A harmadik csoportba tartoznak a közép-európai országok, köztük Magyarország, Németország és Ausztria is. Ezekben az országokban jellemzően az anyák nagyon sokáig távol maradnak a munkától szülés után, az óvodai-bölcsődei szolgáltatás és a rugalmas munkaformák kevésbé elérhetőek és a tradicionálisabb normák érvényesülnek. Itt a legnagyobb a gyermekes nők bérhátránya, mivel az anyák hosszú kihagyás után térnek vissza a munkaerőpiacra, ami az előléptetésükre és a bérezésükre is negatívan hat.

Ezzel szemben az apák mindenhol többet keresnek gyermektelen társaiknál. Ennek az az oka, hogy több munkaórában dolgoznak, tudatosabbak előmenetelüket és fizetésemelésüket tekintve, és pozitívan diszkriminálják őket a munkáltatók.  

Magyarország egyike azon országoknak, ahol a legnagyobb a különbség az anyák és apák foglalkoztatottsága között, ami a kevés bölcsődei férőhelynek és a rugalmas foglalkoztatási formák hiányának is köszönhető. Az ígéretek szerint a következő négy év „demográfiai kormányzása” ezen a helyzeten változtatna. Amellett, hogy a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő gazdaságnak is szüksége van a gyermekes nőkre, demográfusok azt is kimutatták, hogy több gyerek születik ott, ahol mindkét szülő keres.

 

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.