A fény ünnepe

2017. december 12., 20:43

Szerző:

Kedd este meggyújtották az első gyertyát a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a hanuka első napján a budapesti Nyugati téren felállított kilencágú gyertyatartón. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija beszédében hangsúlyozta, hogy a hanuka a győzelem ünnepe. „Hanukakor ünnepeljük azt a győzelmet, amit a fény aratott a sötétség felett, a csoda a természet felett, a hit a kétely és az igazság a hazugság felett.”

Említést tett arról is, hogy idén a nemzetközi politikában győzedelmeskedő igazságot is ünneplik, amivel Donald Trump amerikai elnök bejelentésére utalt, vagyis hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Szerinte az e felett érzett öröm abszurd, hiszen 3700 évvel Ábrahám, 3300 évvel Mózes, 2800 évvel Salamon és hetven évvel Izrael újjáalapítása után evidenciának kellene lennie, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa.

Elég egyetlen gyertyát meggyújtani, hogy elillanjon a „félelmetes sötétség”, elég kimondani az igazságot, hogy eltűnjön a hazugság, elég ragaszkodni a hitünkhöz, és a kétely rögtön eltűnik – fogalmazott az EMIH vezető rabbija.

A nyolcnapos ünnepen a jeruzsálemi templom visszafoglalására és megtisztítására emlékezik a zsidóság. Az ókori ázsiai Szeleukida Birodalom akkori uralkodója, IV. Antiokhosz Epiphanész időszámításunk előtt 168-ban elfoglalta Jeruzsálemet, és megtiltotta a zsidó vallás gyakorlását. A zsidók azonban föllázadtak, és három évvel később Júdás Makkabeus vezetésével visszafoglalták a templomot. A hagyomány szerint a zsidó szabadságharcosok a szentély megtisztításakor csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, amikor szerették volna újból meggyújtani a fényt a menóra mécseseiben. Isteni csoda folytán azonban az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.