A Facebook azért tette újra elérhetővé Lázár János videóját, mert hírértékű, hogy egy EU-tagország kormánya rasszista gyűlöletpropagandát terjeszt

2018. március 9., 22:01

Szerző:

A Facebook hírértékűnek találta, hogy egy EU-tagország vezető politikusa rasszista, kijelentéseket tesz. Ezért született meg a döntés, hogy Lázár János videóját újra elérhetővé teszik azután, hogy gyűlöletkeltés miatt eltüntették a közösségi hálóról – derül ki a VICE News cikkéből. Az amerikai hírportálnak a Facebook egyik szóvivője beszélt erről, hozzáfűzve, hogy továbbra is törlik azokat a bejegyzéseket és videókat, amelyek a közösségi alapelveket sértik, kivételt csak az a tartalom jelent, amely hírértékűnek vagy közérdekűnek számít. Ennek kapcsán a Human Rights Watch emberi jogi szervezet európai médiaigazgatója, Andrew Stroehlein jegyzi meg, hogy eszerint a Facebook azt találta hírértékűnek, hogy egy EU-tagország kormánya rasszista gyűlöletpropagandát terjeszt.

 

Lázár János kedd este tette fel a Facebook-oldalára azt a videót, amelyet Bécs 10. kerületében, Favoritenmben készített, és amelyben becsmérli az osztrák fővárost a bevándorlásért, a szerinte növekvő bűnözésért, aztán pedig azzal riogat, hogy ha az április 8-i parlamenti választásokon az ellenzék győz, akkor húsz éven belül Budapest is ilyen lesz. arra is felhívta a figyelmet, hogy ami a „fehér keresztény” embereket illeti, a környéken – amelyet azon kívül, hogy Bécs egyik régi kerületéről van szó, nem nevezett meg – már csak nyugdíjasok élnek, mindenki más bevándorló. A videót a Facebook szerdán eltüntette, de néhány órával később újra elérhetővé tette. Ebben a hatásszünetben a miniszter a szólásszabadság megsértésével vádolta a közösségi hálót, és azzal is, hogy beavatkozik az április 8-i parlamenti választásokat felvezető kampányba.

(A 444 nyomán)