A CÖF elárulta, mennyit kaptak eddig a Fidesztől

április 20. 10:09

Csizmadia László, a CÖF alapítója a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta: a Fidesz pártalapítványától húsz- és negyvenmillió forint közötti támogatásokat kaptak az elmúlt években.

Az ellenzéki pártok által nemegyszer több százmilliósra becsült óriásplakát-kampányaik kapcsán viszont csak annyit mondott, hogy cégektől, magánemberektől kapják a támogatásaikat, külföldről egy fillért sem, és minden összeggel el tudnak számolni az ellenőrzésre jogosult szervezeteknek – írja a Magyar Nemzet.

Szerdán Péterfalvi Attila, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke arról tájékoztatta a tervezett civiltörvénnyel kapcsolatban az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökét, hogy szerinte a „külföldről támogatott szervezet” kategóriához hasonló módon nyilvánosságot kellene biztosítani a „gazdasági szereplő által finanszírozott”, illetve „a kormányzat által támogatott” vagy „politikai párt által támogatott” szervezetekre vonatkozó információknak is.

Csizmadia nem véleményezte az adatvédelmi hatóság elnökének elképzelését, arra hivatkozva, hogy nem olvasta az ezzel kapcsolatos nyilatkozatot. Csak azt hangsúlyozta, hogy teljes mértékben egyetértenek a civil szervezetek teljes elszámoltatásával, ők pedig a jelenlegi törvényi előírásoknak mindig eleget tesznek.

Az Országgyűlésben szerdán kezdődött meg az általános vita a civiltörvényről, amely egy szervezetet évi 7,2 millió forint külföldi juttatás esetén külföldről támogatottnak minősítene, és ezt fel kellene tüntetnie kiadványain is.