A CEU Bécsbe költözik, ha nyárig nem tud megállapodni az Orbán-kormánnyal

2018. május 15., 10:22

Szerző:

A Washington Postban jelent meg egy hosszú cikk az Orbán-kormány támadásairól a Nyílt Társadalom Alapítvány a Magyar Helsinki Bizottság és CEU ellen, amelyben megszólaltatják a Soros György által alapított egyetem rektorát. Michael Ignatieff azt mondja, hogy ami a sorsukat illeti, a teljes bizonytalanság az úr, de ez nem maradhat így, és ha nem nyárig nem sikerül megállapodniuk az Orbán-kormánnyal, akkor a CEU elköltözik Bécsbe. – Nem tudsz hallgatókat vonzani vagy új munkatársakat felvenni. Egyszerűen csak vérzel – fogalmazott a rektor, hozzáfűzve, nem akar még egy tanulmányi évet hasonló bizonytalanságban kezdeni.

Május elején a CEU rektora úgy nyilatkozott, ha költözniük kell, a kutatólabort és a könyvtárat megtartják Budapesten.

Fotó: Kökényesi Gábor

A cikk egyébként azzal indít, hogy Orbán Viktor „bosszút ígért az ellenségeinek”, akik készülnek is erre – miniszterelnök szó szerint azt mondta, elégtételt fog venni, politikait, erkölcsit, jogit –, Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF)  vezetője pedig arról beszél, amit ma a civil szervezet közleményben is megerősített, vagyis hogy a Budapestről Berlinbe költözik, mert nem tudja garantálni a munkatársai biztonságát Magyarországot. Nem túlságosan optimista a Magyar Helsinki Bizottság részéről Pardavi Márta sem, aki a Stop Soros törvénycsomag kapcsán azt jegyzi meg, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülnek, amely közvetlen fenyegetést jelent a működésükre nézve. 

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.