A bicskei gyermekotthon igazgatója a bíróságon belemosolygott azoknak a fiúknak az arcába, akiket molesztált

2017. december 7., 12:49

Szerző: Bíró Veronika

Hétfőn megkezdődött a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatójának és egy volt nevelőnek a tárgyalása. A feljelentés és a vizsgálatok óta, egy év után most először nézhettek zaklatóik szemébe a bicskei gyermekotthon korábbi gondozottai. A vádak szerint a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatója, V. János és egy volt nevelő éveken keresztül szexuálisan kizsákmányolta a rájuk bízott gyerekeket. A botrány akkor tört ki, amikor az egyik áldozat, Pop Mert Julián a barátja öngyilkossága után feljelentette az igazgatót, majd az RTL Klub Házon Kívül című műsora riportfilmet készített az ügyről. Ez volt az első olyan műsor Magyarországon, ahol szexuális áldozatok névvel, arccal vállalták történetüket.

A Házon Kívül most újabb riportot készített. Az első filmben nyilatkozó Julián és Levente ezúttal arról beszél, hogy érzik magukat a tárgyalás előtt. Elmondásuk szerint mindketten félnek a tárgyalástól, de egyúttal várják is azt. A két fiú együtt megy a tárgyalásra.

Levente álmodik is a tárgyalásról és „János bácsiról”. Arról vall a riportban, hogy korábban rendszeresen fogyasztott alkoholt és drogot az otthonban az igazgató tudtával, erre költötte azt a pénzt is, amelyet az igazgatótól a zaklatásért és hallgatásért cserébe kapott, sőt János bácsi biztatta, hogy nyúljon mindkettőhöz. Akkor hagyta abba először a drogozást, amikor 2016. októberben elrendelték az igazgató előzetes letartóztatását. Visszaesett, de most pár hónapja tiszta. A tárgyalás miatt döntött újra a leszokás mellett, hogy tiszta legyen a tárgyalásra. 12 éves korától nyolc éven át zaklatta az igazgató, akit apjaként szeretett. És még mindig hiányoznak neki a közös beszélgetések.

Julián a tárgyalás előtt azt nyilatkozta, hogy nem fogja kerülni a szemkontaktust a vádlottal. Aztán többször össze is néztek. A fiú szerint bizarr volt, ahogy „belemosolygott” az arcukba. 

Az igazgató ellen már 2011-ben is folyt vizsgálat molesztálás miatt. Akkor a feljelentést két nevelő tette meg, Schmidt Erika és Bárnai Árpád. A tárgyaláson most ők is részt vettek. Schmidt Erika elmondta, hogy látta a folyosón az igazgatót, de nem mert a szemébe nézni. „Attól féltem, hogy belelátok abba az emberbe, aki ezt csinálta” – mondta.

További áldozatok is megjelentek a bíróságon, akik közül hárman fiatalkorú fiúk, az egyikük most 14 éves. A vádirat ismertetéséről kiküldték a fiúkat a tárgyalóteremből.  A nyomozati anyag szerint összesen 12 áldozat van. Volt olyan gyerek, akit mindkét vádlott zaklatott.