A Belügyminisztérium megerősítette, hogy a macedón exkormányfő Magyarországon van, Macedónia ki fogja adni a nemzetközi elfogatóparancsot

2018. november 13., 20:24

Szerző:

24.hu a Deutsche Welle macedón kiadása írja, hogy a macedón belügyminisztérium kérdésére Pintér Sándor tárcája megerősítette, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországon tartózkodik. Ez azt jelenti, hogy Macedónia nemsokára ki fogja adni ellene a nemzetközi elfogatóparancsot, és a kiadására fogja kérni Magyarországot. 

Gruevszki egy keddi Facebook-posztban tudatta a világgal, hogy Budapestre utazott, ahol menedékjogot kért a kétéves börtönbüntetése és halálos fenyegetések miatt. A politikus 2006 és 2015 között volt Macedónia miniszterelnöke. Alakulata, a jobboldali a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) mellett Orbán Viktor is kampányolt, de a VMRO végül sima vereséget szenvedett az akkori választásokon. Magyarország egyébként neki köszönheti a Stop Soros kampányt is. Az amerikai magyar üzletember ellen először Macedónia indított gyűlöletkampányt a világon, a szlogent is Gruevszki találta ki, akinek a politikai tanácsadónak ugyanazt a néhai Arthur Finkelsteint használta, akit Orbán is. Azért ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre, mert 2012-ben törvénytelenül utasított Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest magánhasználatra. Jankuloskát is elítélték egy külön tárgyalássorozat végén, ő hat évet kapott. A Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit.