A 24-54 közötti férfiak szinte mind dolgoznak, nem ők oldják majd meg a munkaerőhiányt

2018. május 25., 11:30

Szerző:

A magyar gazdaság előtt álló legnagyobb kihívás a következő években a munkaerőhiány orvoslása, aminek érdekében az állam várhatóan a munkaképes népesség minden csoportját megpróbálja aktivizálni. Tartalékok viszont már nincsenek minden korosztályban, a KSH szerint „legjobb munkavállalási korú”, 25-54 éves férfiak közül például már így is tízből kilencen dolgoznak – írja a G7.

Magyarország ezzel az EU-ban a harmadik legmagasabb arányt éri el, Európában pedig a negyediket. Csak Csehországban, Máltán és Svájcban dolgozik ennél több férfi a korosztályban Vagyis ez a korcsoport már biztosan nem tud sokkal több fizikai munkást adni.

Fotó: profession.hu

Ugyanebben a korcsoportban a nők 77 százaléka vállal munkát Magyarországon, ami ugyan az uniós átlag felett van, de lehetne magasabb. Ausztriában a 25-54 éves nők 81 százaléka foglalkoztatott. Ha ezt sikerülne elérnünk, az további 75 ezer új munkahelyet jelentene itthon. Mivel a nők főként a gyermekvállalás miatt maradnak távol a munkaerőpiactól, a részmunkaidős és a rugalmas foglalkoztatási formák támogatásával, illetve a gyermekellátási intézmények (bölcsődék, óvodák) széleskörű elérhetőségének javításával lehet a munkavállalásukat tovább ösztönözni. A rugalmas munkalehetőségeket a vállalkozásoknak kellene biztosítaniuk, míg a bölcsődék, óvodák elérhetőségén az államnak kell javítania. Ez elvileg a kormány tervével egybevág.

Az 55-64 éves korcsoport foglalkoztatottságában már sokkal nagyobb a lemaradásunk az európai országokhoz képest. A nyugdíjhoz közelebb álló korosztályban a férfiak és nők foglalkoztatottsági rátája alacsonyabb az uniós átlagnál, de itt is a nők a kevésbé aktívak. Miközben Magyarországon az 55-64 éves nők 42 százaléka dolgozik, addig például Csehországban 53, Németországban pedig 65 százalékuk.

Magyarországon a fiatalok foglalkoztatottsága is alacsonyabb, mint a legtöbb európai országban. Tavaly a 15-24 közöttiek mindössze 29 százaléka dolgozik, 11 százalékuk pedig se nem tanul, se nem dolgozik. Ha felzárkóznának az uniós átlaghoz (35 százalék), az 60 ezer plusz dolgozót jelenthetne. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.