38,2 millióért szőnyeget, 63,5 millióért Athéné-szobrot rendelt a Matolcsy-féle alapítvány

2018. május 3., 14:26

Szerző:

Az Átlátszó kikérte a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak listáit az 5 millió forint feletti költésekről. Ebből kiderül, hogy az egyik alapítvány idén 38 millió forintért szőnyeget vásárolt, és megrendelt egy 63 millió forintos szobrot is. Két alapítvány Mészáros Lőrinc emberének is fizetett.

Januárban az egyik MNB-s alapítvány, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA)– amelynek kuratóriumát személyesen Matolcsy György MNB-elnök vezeti – 63,5 millió forintért rendelt meg egy szobrot a görög istennőről, Pallasz Athénéról a Hunyadi János úton fekvő Lónyay-Hatvany-villába. A szobrot attól a Dante Birodalom Kft.-től rendelték meg, amelynek az ügyvezetője és társtulajdonosa Szőke Miklós Gábor nemzetközi hírű szobrászművész. Az ő nevéhez fűződik Ferencváros stadionja, a Groupama Aréna előtt álló sas, az Atlanta Falcons amerikaifutball-csapatának a stadionja előtti hasonló műalkotás, de készített egy puliszobrot a rapper Wiz Khalifának is. 

A villába bútorokat is terveztetnek 34,5 millió forintért.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Más figyelemre méltó megrendelés is van az Átlátszó által kikért adatok között, tavaly decemberben ugyanis a PADA több mint 21,5 millió forintért vásárolt kézi csomózású szőnyegeket az alapítványok Úri utcai székházába, ahol egy doktori iskola működik majd. Idén februárban is vásároltak szőnyeget, ezúttal 16,7 millió forintért – így összesen 38,2 millióért –, de a 260 milliárd forintból létrehozott MNB-s alapítványok pénzéből jutott a Provital Zrt.-nek is, amelynek tulajdonosa a Mészáros Lőrinc bizalmi embereként ismert Antal Kadosa Adorján. A Provital a PADA-tól januárban összesen 128 milliós megbízást kapott, két keretszerződést kötöttek közbeszerzési tanácsadásról. A másik MNB-alapítvány, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) is megbízta a Provitalt idén februárban, szintén közbeszerzési tanácsadással, 45 millió forintért. A két alapítványtól így 173 millió forintot kap a cég.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.