362 millió forintnyi Erzsébet-utalvány ment pocsékba

2018. február 19., 12:10

Szerző:

Itthon 35 ezren, külföldön pedig 1200-an nem vették át még mindig a tavaly év végén a nyugdíjasoknak küldött 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványokat. Ez mintegy 362 millió forintnyi utalványt jelent, ami összegben sok, ugyanakkor a csaknem 2,7 millió nyugdíjast nézve alig több mint egy százaléknyi „veszteséget” jelent. Ez derült ki a Magyar Posta adataiból, amelyeket a Népszava kért ki.

A kézbesítetlen küldemények száma tavaly február végén a mostanihoz hasonló volt, hiszen akkor Lázár János miniszter mintegy 37 ezer olyan emberről beszélt, akik nem vették át vagy nem keresték az utalványokat a postán. A rendszerbe tehát úgy tűnik, bő egy százaléknyi veszteség van, ezt ezúttal sem sikerült érdemben lefaragni, a kormány azonban nem hajlandó hozzácsapni a juttatást a nyugdíjhoz (az nyilván nem volna olyan látványos). 

Fotó: MTI/Soós Lajos

Továbbra is kérdés ugyanakkor, hogy a külföldön élő, de magyar ellátásra jogosult mintegy 33 ezer idős ember mit kezd az utalványokkal. Azokat ugyanis külföldön nem lehet felhasználni.– írja a lap.

Mint ismeretes, legközelebb, a polgármester-választásra időzítve a hódmezővásárhelyi nyugdíjasok kapnak fejenként 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt a kormánytól, a város híres szülötte és legfőbb patrónusa, Lázár János közbenjárására.