331 milliós tiltott támogatást állapított meg az ÁSZ a Jobbiknál, és ez duplán fog fájni a pártnak

2017. december 6., 16:59

Szerző:

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) értékelte a Jobbik gazdálkodására vonatkozó, hatósági kockázatjelzés alapján birtokába jutott dokumentumokat, és tájékoztatta a pártot, hogy az idei év első félévében 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el – közölte az ÁSZ. Az ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet megküldték észrevételezésre a Jobbiknak.

Az ÁSZ még október elején közölte, hogy a párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Ezért az ügyészséghez fordultak, amely elrendelte a nyomozást az ügyben – idézték fel.

Az ügy előzménye, hogy az ÁSZ augusztusban – hat másik párt mellett – megkezdte a Jobbik ellenőrzését is. A történet eddig egyértelmű. Az ÁSZ álláspontja szerint a Jobbik többszöri értesítés, valamint helyszíni adatkérés ellenére nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.

A Jobbik szerint politikai megrendelésre, a kormány elvárásának megfelelve folyik ellenük eljárás, és az ÁSZ tett meg mindent, hogy ne végezhesse el az ellenőrzést. Az biztos, hogy a számvevőszék az éves ellenőrzési tervétől eltérően a 2015–16-os évek mellett az idei első félév gazdálkodását is ellenőrizni akarta a Jobbiknál (ebben az időszakban futott a Ti dolgoztok, ők lopnak plakátkampány).

Fotó: Facebook/Jobbik

A Jobbik azt állítja, hogy szeptember 29-én olvasták azt a szeptember 28-a délutáni dátumozású e-mailt, amelyben az ÁSZ jelezte: 29-én, pénteken reggel 9-re akar kimenni a párt Villányi úti irodájába. Ebben jelezték azt is, hogy ellenőrizni akarják az idei első félévet is. A Jobbik azért furcsállta ezt az e-mailt, mert előző nap Schön Péter gazdasági igazgató telefonon beszélt az ellenőrzés vezetőjével, és mondta is neki, hogy 29-én nem dolgozik – írta az ügyet összefoglalva az Index. Schön Péter állítja: az e-mailre azonnal válaszolt, hogy 2-án, hétfőn tudja átadni a kért iratokat (a törvény amúgy öt munkanapos határidőt ad erre az ellenőrizendő szervezeteknek), erre azonban nem kapott választ, hanem 3-án kiadott egy közleményt, hogy az együttműködés megtagadása miatt feljelentik a Jobbikot az ügyészségen. A párt képviselői erre teátrálisan odamentek a számvevőszék épületéhez a kért iratokkal, de senki nem volt hajlandó átvenni tőlük.

Az ÁSZ egyáltalán nem titkolja, hogy a plakátkampány miatt vizsgálódtak, mert a gyanú szerint Simicska Lajos cége áron alul adta bérbe a plakáthelyeket a Jobbik kampányához, ezzel pedig megvalósult a tiltott pártfinanszírozás. (ÁSZ-ul ez úgy hangzik, hogy „hatósági jelzést kaptak a Jobbik 2017. első félévi plakátszerződéseivel kapcsolatban a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt”.)

A gyanút az ÁSZ igazoltnak is látja, a jelentéstervezetben arról tájékoztatták a pártot, hogy

„a politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől,

amely a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül”.

A jogszabály szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat – emlékeztet a számvevőszék közleménye. (Az sem az ügyészséget, sem az ÁSZ-t nem zavarja, hogy a 2010-es parlamenti választásokat felvezető kampányban a Fidesz az egyharmadát fizette ki Simicska Lajos cégének, a Mahir Cityposternek, mint amennyit a Jobbik fizetett most a Mahir Cityposternek.)

A Jobbik duplán veszít az ÁSZ megállapításával, a törvény szerint ugyanis a tiltott támogatásnak minősített összeget a párt a számvevőszék felhívásától számított tizenöt napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti. Azaz a Jobbiknak be kell fizetnie a 331 millió 660 ezer forintot, ráadásul jövőre, a választás évében ennyivel kevesebb állami támogatást kapnak.