321 milliója maradt a Fidesznek másfél milliárdból, a KDNP legatyásodott

2018. május 18., 15:47

Szerző:

Elkészült a kormánypártok tavalyi költségvetéséről készült kimutatás. A Magyar Közlönyben közzétett jelentés szerint a Fidesz másfél milliárdos bevételének nagy részét elköltötte, de a kereszténydemokratáknál sem maradt sok a számlán – írja a Népszava.

kimutatás szerint a Fidesz 224,5 millió forintnyi tagsági díj és 876,3 milliós központi támogatás felett rendelkezett. A rejtélyes „Egyéb bevétel” kategóriában 421 milliós bevételt könyvelhettek el, miközben a párt által alapított kft. bevételi rovatában nem szerepel semmilyen tétel.

Az Országgyűlés alakuló ülése - Fidesz-KDNP

Adományokból összejött még 48,4 millió, nagyobb része, 42 millió kisebb, 500 ezer forinti alatti adományokból. A nagyobb befizetésekből befolyt 6,2 millió felét Bajkai Istvánnak, az Orbán-család ügyvédjének köszönheti a párt, de Nyitrai Zsolt heves megyei országgyűlési képviselő is egymilliót dobott be a kasszába. Bajkainak valószínűleg volt miből jótékonykodnia, mivel nemcsak ügyvédi irodájával, de közbeszerzési tanácsadó cégével is szárnyal az állami közbeszerzéseken.

A Fidesz papíron így 1,57 milliárd forinthoz jutott, aminek nagy részét év végére már el is költötték, így 321 milliójuk maradt.

A KDNP hiába nem érné el önállóan a parlamenti küszöböt, önálló büdzsével rendelkezik. Tavaly 210,2 millió bevételük volt. Ebből 152 millió központi támogatás, 35 millió tárgyieszköz-értékesítésből, 14,7 millió pedig magánszemélyektől érkezett adomány. A párt leglelkesebb támogatója Tőkés László volt, aki 1,1 milliót adott a pártnak.

Költségük viszont sok volt, mert 118 milliót működésre fizettek, 40 milliót hitel törlesztésére, 32 milliót pedig egyéb kiadásként. Így a 170,9 milliós kiadásuk után az idei évet úgy kezdték, hogy mindössze 39,3 millió volt a pártkasszában.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.