2,5 milliót költött reprezentációra Orbán szegénységügyi főtanácsadója, de nem árulják el, pontosan mire

2018. március 22., 20:53

Szerző: Bíró Veronika

A Direkt36 oknyomozó portál meg akarta tudni, hogy pontosan mire ment el Hegedűs Zsuzsa közpénzből fizetett reprezentációs költsége. Kikérték a számlákat, de a Miniszterelnöki Kabinetiroda kéri a bíróságot, hogy tagadja meg a számlák megismerhetőségét – írja a Direkt36 a 444 oldalán.

A nettóban majdnem egymillió forintot kereső, szegénységügyben a miniszterelnöknek tanácsot adó Hegedűs Zsuzsa egymaga 2,5 millió forintot költött el kevesebb mint két év alatt reprezentációra. Nyilvános programokat alig tartott, és alapítványa, a Minden Gyerek Lakjon Jól, ami 750 millió forintot kapott hat év alatt, látványos tevékenységet alig végez. Az alapítvány tanulmányait és a munkájukat ellenőrző monitoring rendszert titkolják az újságírók elől.

Reprezentációs malac?
Fotó: mindengyereklakjonjol.hu

A tanácsadó Hegedűs jóval nagyobb reprezentációs kerettel rendelkezett, mint a miniszterek, akik legfeljebb havi harmincezer forintot költhetnek reprezentációra. Hegedűsnek átlagosan havi 136 ezer forintot fizetett ki erre a minisztérium 2015 októbere és 2017 áprilisa között. Reprezentációs keretükből munkaebédekre, fogadásokra költhetnek a közszolgák, vásárolhatnak pogácsát, kisértékű fogyasztási cikkeket vendégeiknek.

A portál azt akarta megtudni, hogy pontosan mire költötte a tanácsadó a kiemelkedően magas összeget. A Miniszterelnöki Kabinetiroda viszont csak összesített adatokat küldött, megtagadta a számlák kiadását arra hivatkozva, hogy „a tételes lista és a számlák alapján egyértelmű következtetés vonható le miniszterelnöki megbízott asszony étkezési, fogyasztási szokásaira, de arra is, hogy mely üzleteket kedveli”. A döntéssel a minisztérium ügyvédje szerint a tanácsadó személyes adatait, privát szféráját védik.

A Direkt36 megkérdezte Hegedűst, hogy saját fogyasztásra is költött-e a keretből, de nem válaszolt.

Tavaly a Demokratikus Koalíció is pert indított Hegedűs reprezentációs költségeinek elszámolásáért. A Kabinetiroda ugyanazzal az indokkal próbálta őket elhajtani, hogy az adatok felfednék Hegedűs fogyasztási szokásait. A bíróság viszont megállapította, hogy a kért adatok közérdekűek, és elsőfokon kötelezte a Kabinetirodát a számlamásolatok kiadására.

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.