120 millió helyett már a hússzorosába, két és félmilliárdba kerül Kisvárda új stadionja

2018. április 24., 20:11

Szerző:

Újra csaknem félmilliárd forinttal drágult az NB II-es Kisvárda FC új stadionjának a megépítése – vette észre az MFor az EU-s közbeszerzési értesítőben. Ez az az építkezés, amelyre 2014-ben eredetileg még 120 millió forintot szánt az Orbán-kormány, később viszont észvesztően drágulni kezdett, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánították, plusz 800 milliót még 2014-ben  adtak rá, amelyből idővel aztán idővel 1,5 milliárd, aztán pedig kétmilliárd lett, mígnem most felfedezték, hogy van mellette egy strand, amely termálvizének a hulladékhőjét hasznosíthatnák. Az emiatt kiépítendő hőszigetelt távvezeték-rendszer 473 millió forint pluszköltséget jelent, így a stadion ára a 2014-es 120 millió hússzorosára, 2 498 440 799.00 forintra nő. Áfa nélkül.

Fotó: kisvardafc.hu

Kérdés persze – kajánkodik az MFor és mi is – hogy Kisvárdán miért akkor döbbentek rá a strand nyújtotta lehetőségekre, amikor a stadion már 90 százalékig készen áll. Ráadásul a hőszigetelt távvezeték-rendszer kiépítése miatt az építkezés is késedelmet szenved, a használatba vételi engedély megszerzésének új határideje 2018. május 2.

Emellett a stadion mellett építik meg egyébként azt a multifunkciós sportcsarnokot, amely nagy csalódásra nem 4500, hanem csak 4000 ezer embert tud majd befogadni a rá szánt 3,5 milliárd forintból.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.