Kultúra

Húrok és ecsetek – kiállítás rockzenészek festményeiből

BERKÓ PÁL írása

Hazánk sokban kezd emlékeztetni az 1900-as évek elejének Amerikájára, a korlátlan lehetőségek hazájára, ahol cipőfűzőárus fiúk hónapok alatt váltak bankvezérekké, konszernigazgatókká, a napi betevőt arcuk verejtékével kereső kétkezi milliomosokká. A mi hazánk is a lappangó zsenik földje, ahol meghökkentő sebességgel lesznek polgármester-ingatlanügynökökből előbb miniszterek, majd feltalálók is, a templomi egerekből pedig földbirtokosok. Miért csodálkoznánk tehát, ha mindenki próbálkozik: a vidéki gázszerelő újabban szállodákat gyűjt, némely rockzenészek pedig festegetnek?

Rockmúzeum kiállítás

Rockmúzeum kiállítás

Az ő alkotásaikból – természetesen nem a gázszerelőéből – nyílt most időszaki kiállítás a budapesti RAM Colosseum Rockmúzeumában. Olyan ősz rockerek képeiből, akik nemcsak hajat, de vásznat is nagy ambícióval festenek, jobbára pályatársakról, kisebb részt a természetből vagy a fantázia világából kölcsönözve a témákat, ötleteket. Szilárdi Béla (Pannónia) merész textilterveit, Szigeti Edit (Generál) szürrealisztikus képeit, köztük a Hegedű testű nőt hozta el. Vigyázó László (Bajtala Trió) Gross Arnold stílusában festi kedves vidéki életképeit, Dolly (Dolly Roll) pedig ezúttal álomszerű akvarelljeit mutatja be. Benkő László (Omega) munkáiban ugyanazt a világot képezi le, amely együttese stílusát és lemezborítóit a nyolcvanas években jellemezte, Környei Attila (R-Go) pedig régi, még a számítógépes tördelés előttről származó plakát- és lemezborítóterveit állította ki, meg egy rajzot, amelyen kutyája látható. És mi más is lehetne az eb neve, mint Rocky.

S végül még ketten a listáról: ef Zámbó István és Wahorn András, akik igazi kétlakiak mai, a több lábon állás jelentőségét az egyik legfontosabb túlélési technikaként hirdető világunkban. Mindketten évtizedek óta profi képzőművészek, akik számára – úgy érzem – a zene ma már csupán pihentető felhőjáték, még akkor is csak afféle gondűző kikapcsolódás, ha zenekaraikkal – az A. E. Bizottság vagy az ef Zámbó Happy Dead Band – iskolát teremtettek a nyolcvanas évek eleji rock magyar történetében.

Kellemes időutazás a bemutatott anyag.