Pénz

Hetente tűnnek el a süllyesztőben milliárdos vállalkozások

Tavaly 41 olyan céget szüntettek meg, amely öt évvel ezelőtt még több mint hárommilliárd forintot meghaladó éves árbevételt tudott felmutatni.

Ugyan a közép- és nagyvállalatok túlélőképessége valóban sokkal jobb a mikrovállalkozásokéhoz képest, a statisztikák azt mutatják, hogy önmagában a magas árbevétel még nem jelent garanciát általánosságban a nagyvállalatok hosszú távú életképességét illetően. Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója szerint tavaly 41 olyan céget szüntettek meg, amely öt évvel ezelőtt még több mint hárommilliárd forintot meghaladó éves árbevételt tudott felmutatni. Nyolc közülük pedig igazi gigavállalat, EU-s limitek szerint is nagyvállalati limitet, 15 milliárd forint éves árbevételt meghaladó vállalkozás volt.

Fotó: MTI

A hazai cégstruktúra érdekességeire mutat rá az a tény is, hogy a vállalkozások jelentős részét nem is lehet már ötéves ciklusokban sem értékelni, mert ezt az életkort jó részük nem éri el. Természetesen egyes cégek eltűnése egyben lehetőséget teremt új cégek felemelkedésére, és a statisztikák alapján Magyarországon az új cégek felemelkedése talán még a megszüntetésüknél is látványosabb.

A 2011-ben alakult cégek közül mostanra 85 cég érte el a hárommilliárdos árbevételt, azaz a középvállalati szintet, de 23 cég már nagyvállalati státusszal is büszkélkedhet.

Az adatokhoz hozzátartozik, hogy új cégek szűnhetnek meg és jöhetnek létre átalakulással, összeolvadással, szétválással, de a statisztikát alapvetően nem befolyásolja a jogelődök és jogutódok figyelembevétele sem.